Finskou rallye vyhrál Estonec Märtin

  • 6
Jyväskylä - Estonský jezdec Markko Märtin s fordem se stal vítězem Finské rallye. V devátám podniku seriálu mistrovství světa dominoval s bezmála minutovou převahou před Norem Petterem Solbergem z týmu Subaru. Na bronzovém stupínku stanul s minimální ztrátou jedné sekundy a dvou desetin na Solberga Brit Richard Burns s peugeotem. Ten si tak upevnil vedení v průběžném pořadí seriálu.

Nová zbraň týmu Škoda Motorsport, fabia WRC, se ani při druhém startu v šampionátu v cíli neobjevila. Francouz Didier Auriol nenastoupil do první etapy vinou zranění ramene a Fin Toni Gardemeister odstoupil v sobotu kvůli poruše motoru.

"Samozřejmě je to velké zklamání, protože do té doby šlo všechno výborně. Naučili jsme se zde hodně o tlumičích a převodovce, což nám určitě pomůže na Australské rallye," prohlásil Fin. Jeho nejlepším výsledkem bylo osmé místo v osmé rychlostní zkoušce.

Märtin se stal teprve třetím vítězem Finské rallye, který nepochází ze Skandinávie. "Splnil se mi sen. Žádnou jinou soutěž v seriálu bych nevyhrál raději, protože Finskou je kolébkou rallye. Každý jezdec tu chce uspět," radoval se sedmadvacetiletý Estonec.

Ve Finsku si navíc připsal zvláštní světový rekord: na proslulém vrcholu Ouni letěl 57 metrů daleko a obdivuhodná byla i jeho rychlost při letu - 170 km/hod.

Ke druhému prvenství v letošní sezoně i kariéře pomohlo Märtinovi odstoupení domácího favorita Marcuse Grönholma. Mistr světa, který usiloval o čtvrté vítězství ve Finské rallye za sebou, se dlouho s estonským jezdcem přetahoval o vedení.

V sobotu však ulomil pravé přední kolo svého peugeotu a skončil.  Märtina poté zdržely problémy s elektronikou a dotáhl se na něj Burns. Estonec však vedení udržel a v závěru sobotního programu získal uklidňující náskok.

Burnse totiž začalo zlobit ložisko a do závěrečné etapy nastupoval s více než minutovou ztrátou. Boj o druhé místo se dnes zúžil na dva jezdce poté, co Španěl Carlos Sainz při nárazu poškodil řízení a za svými soky začal výrazně zaostávat. 

Přesto mohl být spokojen, neboť v průběžném pořadí ztratil na Burnse pouze bod a naopak zvýšil svůj náskok před Grönholmem na šest.

Suverénní Märtin vyhrál celkem osm rychlostních zkoušek, na šesti měřených úsecích byli nejrychlejší Grönholm s Burnsem, kterému to však ke druhému místu nepomohlo. "Co nadělám, musím to nechat být," komentoval těsnou prohru se Solbergem.

Mistrovství světa bude pokračovat 3. až 7. září v Austrálii.

Výsledky:  1. Märtin (Est./Ford) 3:21:51,7 hod., 2. Solberg (Nor./Subaru) -58,9, 3. Burns (Brit./Peugeot) -1:00,1, 4. Sainz (Šp./Citroën) -1:59,0, 5. Loeb (Fr./Citroën) -2:48,7, 6. Mäkinen (Fin./Subaru) -3:25,2, 7. Tuohino (Fin./Ford) -4:22,9, 8. Lindholm (Fin./Peugeot) -4:39,5, 9. Pykalysto (Fin./Peugeot) - 6:23,4, 10. Loix (Bel./Hyundai) -8:19,9, ...Gardemeister (Fin./Škoda) odstoupil po 12. erzetě.
Průběžné pořadí po devíti závodech:  1. Burns 49 bodů, 2. Sainz 44, 3. Grönholm (Fin./Peugeot) 38,  4. Solberg 38, 5. Märtin 37, 6. Loeb 37, ...11. Gardemeister 9, 13. Auriol (Fr./Škoda) 4.
Pohár konstruktérů:  1. Peugeot 101, 2. Citroën 97, 3. Ford 60, 4. Subaru 60, 5. Škoda 20, 6. Hyundai 10.

Estonec Markko Märtin s Fordem Focus během prvního dne Finské rallye.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž