Martin Prokop s fordem na autodromu v Sosnové, kde se konal jedenáctý ročník

Martin Prokop s fordem na autodromu v Sosnové, kde se konal jedenáctý ročník exhibičního automobilového závodu Setkání mistrů - memoriál Bohuslava Ceplechy. | foto: ČTK

Hlavní kategorii exhibičního Setkání mistrů v rallye ovládl Prokop

  • 0
Jediný český pravidelný účastník rallyeového mistrovství světa Martin Prokop ovládl hlavní kategorii exhibiční Setkání automobilových mistrů, které se jelo zároveň jako Memoriál Bohuslava Ceplechy. Prokop sice v sobotu v Sosnové v tréninkové jízdě urazil pravé zadní kolo, ale mechanici stihli jeho vůz opravit.

V nedlěním závodě vyhrál Prokop všechny tři jízdy včetně finálové, ve které porazil i irského pilota Craiga Breena. Letošní světový šampion třídy SWRC jel v Česku na pozvání organizátorů se Škodou Fabia WRC.

"Celý rok závodím po světě, a tak jsem považoval za správné alespoň v závěru roku přijet a poděkovat fanouškům za jejich přízeň. Bylo to stylové rozloučení s mojí první sezonou se speciálem WRC," řekl Prokop spolupracovníkovi ČTK.

Z vítězství se radoval také Václav Pech, který ale neseděl ve svém Mini Cooperu kategorie S2000, ale řídil půjčené BMW M3 z kategorie historických automobilů. "Chvilku mi trvalo, než jsem si zvykl, že neřídím vůz s pohonem 4x4. Bavorák mi ale rychle padl do ruky, užil jsem si to a ohromně se bavil," prohlásil Pech.

V kategorii vozů s oběma poháněnými nápravami se na nejvyšší stupeň postavil Martin Semerád, který startoval s Mitsubishi Lancer Evo IX.

Dvaadvacetiletý jezdec závodil poprvé od začátku července, kdy havaroval na Rallye Bohemia. Incident tehdy nepřežil jeho navigátor Bohuslav Ceplecha, po kterém byl letošní ročník Setkání mistrů pojmenován.

11. ročník Setkání mistrů - Memoriál Bohuslava Ceplechy

WRC Open: Prokop (Ford Fiesta WRC), 4WD Open (vozy s oběma poháněnými nápravami): Semerád (Mitsubishi Lancer Evo IX), 2WD Open (vozy s jednou poháněnou nápravou): Častoral (Opel Astra OPC), rallyecross: Basseng (Německo) (Škoda Fabia Mk.I), rallyecross super 1600: Šusta (Škoda Fabia), autokros superbuggy: Pospíšilík (Škoda), autokros junior buggy: Kubíček (Yamaha R6R), historické vozy: Pech (BMW M3).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž