Enge v Daytoně skompletuje svou sbírku čtyřiadvacetihodinovek

  • 2
Daytona Beach (USA) - Jako první Čech v historii se Tomáš Enge v sobotu postaví na start slavného vytrvalostního závodu na 24 hodin v americké Daytoně za volantem prototypu Riley&Scott týmu Samax Motorsport. Skompletuje tak sbírku svých startů ve čtyřiadvacetihodinových závodech. O den později usedne za volant vozu porsche týmu týmu Farnbacher Loles Motorsport ve třídě GT Jan Charouz.

Enge již má za sebou i první tréninky a úvodní kvalifikaci, která se mu však podle všeho nepovedla.

Na oficiální internetové stránce seriálu GrandAm, do kterého se čtyřiadvacítka v Daytoně započítává, je u jména libereckého jezdce uveden až 62. čas s více než minutovým odstupem za nejlepšími.

O definitivním postavení na sobotním startu (v 19:30 SEČ) by ale měla rozhodnout až dnešní druhá kvalifikace.

Třicetiletý jezdec se na start ve slavném americkém závodu těšil, je to totiž poslední velká  čtyřiadvacetihodinovka, v které nestartoval. Okruh na Floridě si při testech navíc rychle oblíbil.

"Na první pohled nevypadá složitě, naučil jsem se ji rychle. Většina zatáček není složitá, ale je tam několik míst na srdce, kde si jezdci užijí a ukážou se rozdíly," uvedl Enge na svých oficiálních internetových stránkách.

Podle startovní listiny by se jediný český jezdec, který se představil v závodě formule jedna, měl za volantem výkonného prototypu střídat s Rogerem Yasukawou a Chrisem Festou.

Mezi jeho soupeře budou patřit například známý Kolumbijec Juan Pablo Montoya či Eddie Cheever, Christian Fittipaldi a JJ Lehto.

Ti jsou však stejně jako Charouz přihlášeni do slabší kategorie GT, v které Enge v minulosti vždy startoval.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž