Dráha je rychlejší. A také ostřejší

Praha - Více otáček, více kolizí. Jednoduchá, ale přitom nebezpečná rovnice platí pro svět plochodrážníků. Dnes od 19 hodin se o tom mohou přesvědčit i tuzemští fanoušci: na pražském oválu na Markétě se jede Grand Prix České republiky, jeden z 11 závodů mistrovství světa. Velkou cenu živě vysílá ČT4. A zdá se, že bude na co se dívat.

"Mezi jezdci to poslední dobou jiskří na trati i v zákulisí," líčí sportovní ředitel závodu Petr Ondrašík. "Mají si co vracet."

O co jde? Plochá dráha byla vždy nejkontaktnějším motoristickým odvětvím. "Tvrdě se jelo i dřív, ale teď mají motorky větší sílu, jsou rychlejší," popisuje Milan Špinka, bývalý závodník i rozhodčí, jenž byl sám po pádu 10 dní v bezvědomí. "Vývoj tak s sebou přináší víc kolizí."

S tím souhlasí i další bývalý jezdec Bohumil Brhel. "Dnes má každý dobrou motorku, výkony se srovnávají. Tím pádem se jezdí ostřeji."

A ještě jedna věc přispívá k debatám plným strachu – nebezpečné pády. Bohužel v poslední době nechybějí ani smrtelné úrazy, zranění na ploché dráze podlehl v květnu i kopřivnický mladík Milan Matula. "Čím víc úrazů, tím víc se o nebezpečí mluví," přiznává Luboš Tomíček, jediný Čech v dnešním základním startovním poli.

Sám je členem slavného plochodrážnického rodu, jemuž se smrt také nevyhnula: při závodě zahynul jeho dědeček. "Na dráze se o takových věcech snažíte nepřemýšlet," říká Tomíček.

I kvůli všem výše zmíněným smutným nehodám je kolem dráhy půlmetrový vzduchový polštář, jenž má náraz minimalizovat. Pořád by tak mělo platit, že i přes trend agresivnější jízdy rozhoduje rychlost a taktika.

A navíc: ostré lokty nejsou vše. Dobrým příkladem je Dán Nicki Pedersen, vedoucí muž šampionátu. Závodník s image plochodrážního Erica Cantony sázel na vyhrocenou jízdu – teď se však oproti loňským šampionátům přece jen trochu zklidnil a sbírá body.

Ostatně mu ani nic jiného nezbývalo. Pedersen totiž dostal od federace podmínku: ještě jeden prohřešek a končíš! "Je povahou rváč," tvrdí o něm Brhel. "Pro mě ale v sobotu bude největším favoritem australský mistr světa Crump."

Ať vyhraje kdokoli, připíše si lákavou prémii 11 tisíc dolarů. A to je ještě zlomek proti tomu, co čeká na celkového mistra světa. "Poslední závod se jede v Německu ve fotbalové AufSchalke Areně. Jeho vítěz získá 100 tisíc dolarů," říká sportovní ředitel pražského závodu Petr Ondrašík.

Tučná prémie pro nejrychlejší z novodobých gladiátorů na dráze. A na druhou stranu s nadsázkou "odpustek" za rizika, která na trati musí po celý rok přestát.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž