Nicki Pedersen

Nicki Pedersen | foto: Tomáš Cmíral

Dánský matador Pedersen je favoritem plochodrážního Tomíčkova memoriálu

  • 0
Ostřílený Dán Nicki Pedersen bude největší hvězdou 47. ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka, který se uskuteční v pondělí 21. září od 19 hodin v Praze na Markétě.

Tradičního klání, které se jede na počest tragicky zesnulého slavného českého reprezentanta, se v pondělí zúčastní i šest tuzemských jezdců. Jedno místo ve startovní listině je rezervováno pro vítěze nedělní pardubické Zlaté přilby.

Dva slavné české závody se poprvé od roku 2008 pojedou v těsné návaznosti. Zlatá přilba se totiž posunula z října do září a také z toho důvodu budou mít obě startovní listiny minimálně šest stejných jmen. „Jedno místo je připraveno pro vítěze. Kdyby nemohl, půjdeme postupně po jezdcích na dalších místech,“ vysvětlil za organizátory Jan Ondrašík.

Třetí muž průběžného pořadí mistrovství světa Pedersen vyhrál Tomíčkův memoriál už v letech 2009 a 2011. Trojnásobný světový šampion by se v případě triumfu stal pátým jezdcem, který závod vyhrál třikrát. Jeho největšími soupeři budou Slovák Martin Vaculík, polský jezdec Przemyslaw Pawlicki či Chorvat Jurica Pavlic, který byl v Praze dvakrát druhý.

Mezi šestnácti startujícími budou také Češi Josef Franc, Eduard Krčmář, Václav Milík, Zdeněk Holub a možná i Matěj Kůs. Nad jeho startem však visí otazník, neboť šestadvacetiletý plochodrážník měl před dvěma týdny pád, při kterém si přivodil otřes mozku a jeho krk nyní zdobí zpevňující límec. Kůs je z roku 2010 posledním českým vítězem závodu na Markétě.

„Vážně jsem uvažoval o konci sezony, ale pak jsem se rozhodl, že udělám všechno pro to, abych v Pardubicích i v Praze mohl jet,“ prohlásil Kůs. Začal proto rehabilitovat a zejména odpočívat. „Věřím, že se do pátku dám do pořádku,“ doufal. Možnost, že by vynechal závod v Pardubicích a jel jen v Praze, vyloučil. Kůs měl během kariéry už mnoho otřesů mozku a v roce 2007 měl vážný úraz hlavy při závodech ve Skotsku.

Start pondělního pražského závodu je naplánován na 19:00, finálová jízda bude odstartována ve 21:30.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž