Další Čech s formulí 1 nepojede

  • 3
Brno - Následovník Tomáše Engeho skončil v sobotu odpoledne těsně před branami snu téměř každého fanouška motorismu. Richard Kába nepostoupil do finálové jízdy soutěže West Race Day a tím přišel o možnost usednout do kokpitu formule 1. O odměnu čtyřměsíčního snažení se utkají Tamas Földi z Maďarska a Gregor Hocevar ze Slovinska. Kába však nijak roztrpčen nevypadal: "Pro mě bylo už velké překvapení, když jsem postoupil z národního finále. Tady v Brně to pro mě byl neskutečný zážitek. Řídil jsem vozy, o kterých se mi nikdy ani nesnilo," uvedl počítačový fanoušek z Čerčan u Prahy.

Porota nehodnotilo pouze rychlost, ale i pravidelnost a čistotu jízd, celkový přístup jezdců i jejich vystupování. Proto do finále mohl postoupit i reprezentant Slovinska, který s formulí Renault dostal na trati hodiny a ulomil řadící páku. "Dnes jsem si to vážně užíval. Měl jsem na dráze nějaké problémy a musel jsem do boxů. Jsem moc šťastný, že jsem postoupil mezi dva nejlepší," řekl Hocevar.

Před Kábou na třetím místě skončil Slovák Kelement. O šanci na úspěch se připravil předčasným návratem na pit lane.

Kába krátce zhodnotil sobotní jízdy ještě před oznámením výsledků: "Včera jsem měl z jízd špatný pocit a výsledek byl skvělý, dnes se mi řídilo výborně, ale klidně už postoupit nemusím." Ani poté, co zjistil, že vypadává, neztratil veselou náladu: "Na druhou stranu je to spíše úleva. Už se nemusím dál nervovat. Já jsem spokojen. Je to neuvěřitelný pocit řídit formuli. I když jen malou. Jste hrozně nízko, sedíte vlastně skoro na zemi," popisoval Kába, jehož dosud zatím jedinou jezdeckou zkušeností byly závody motokár.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž