Chorvati nalákali do rallye Čechy

Zlín - Výborné druhé místo v automobilové soutěži Ina Croatia rallye v Chorvatsku, závodu mistrovství Evropy s koeficientem 10, obsadila zlínská posádka Miroslav Jandík, Radim Chrastecký. Lepší byl pouze skvělý Polák Kuzaj, který pilotoval vůz Toyota Corolla WRC. Jandík, jenž závodí s nejnovější evolucí Mitsubishi Lancer, přesto stříbrnou příčku za největší úspěch své kariéry nepovažuje. "Podle matematických výpočtů je druhé místo nejlepším výsledkem. Ovšem některých domácích výsledků si cením víc," připomněl Miroslav Jandík, že česká konkurence patří k nejlepším v Evropě.

Zatímco v tuzemsku závodí osm vozů kategorie WRC, v Chorvatsku s ním startoval pouze Kuzaj. "Konkurence nebyla tak silná jako u nás. Už před startem jsme pomýšleli na stupně vítězů."

Jedno nej ze svého pohledu však pilot chorvatské rallye přece jen přiznal. Závod označil na jeden z nejtěžších ve své kariéře. "Bylo obrovské vedro, snad pětatřicet stupňů. Počasí jen zvýraznilo náročnost trati. Rychlostní zkoušky byly dlouhé se spoustou zatáček. Charakterem se to blížilo spíše k Rallye Sanremo než k českým soutěžím," konstatoval.

Závod, jenž měl centrum v Záhřebu, by se s trochou nadsázky dal označit za součást českého mistrovství. Výhodné podmínky a atraktivní finanční odměny pro nejlepší přilákaly řadu českých jezdců. Jeden z nich, Jan Kopecký na "enkovém" mitsubishi, byl Jandíkovým hlavním protivníkem. "Kopecký je kvalitní soupeř, museli jsme bojovat až do konce," poznamenal Jandík, který měl v cíli téměř čtyřicetisekundový náskok.

Vicemistr skupiny N Jandík startoval v Chorvatsku proto, že je členem české juniorské reprezentace. Kvůli tomu obsazuje vybrané podniky ve střední Evropě. Na Rallye Šumava byla pátý absolutně, na Rallye Tatry Púchov dojel čtvrtý. Tentokrát se polepšil o dvě příčky. "Skupina N se v tomto seriálu nehodnotí. Máme povinnost dojet do osmého místa v absolutní klasifikaci," připomněl jezdec.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon