Australskou rallye vede Solberg

  • 1
Perth - Úvodní supererzeta desátého podniku světového šampionátu v automobilových soutěžích, Australské rallye, vyšla nejlépe Noru Petteru Solbergovi se subaru, který je v čele. Oba vozy Škoda Fabia figurují až v druhé desítce výsledkové listiny. Lépe je na tom zatím Francouz Didier Auriol, který zajel třináctý čas. Hned za ním se umístila druhá fabie, kterou řídí Fin Toni Gardemeister. Dále čtěte: Piloti Fabií chtějí konečně dojet Gardemeister pojede s dlahou na ruce

Supererzeta se jela na trati využívané pro závody koňských spřežení. Měřila pouhých 2450 metrů a přinesla zatím jen minimální odstupy. Druhý Španěl Carlos Sainz s citroënem ztrácí na Solberga pouhé čtyři desetiny, třetí je zatím Estonec Marrko Märtin s mankem dalších tří desetin sekundy.

"Tohle jsou rychlostní zkoušky pro zábavu, takže jsme jeli pro diváky," zhodnotil supererzetu Auriol. "Ovšem bez zbytečných hloupostí, protože hloupou chybu tady uděláte velmi snadno. Opravdový start soutěže bude až zítra," dodal Francouz.

Gardemeistera trochu přibrzdil fakt, ze do druhé dráhy nedostal od pořadatelů přiděleného soupeře: "Potěšilo mě, ze jsem neměl žádné problémy se zápěstím, ale byly tu zatáčky dlouhé a doleva točené, takže to pro mně bylo snazší. Škoda, že v druhé dráze nikdo nebyl. Cítil jsem se tam trochu osamělý, chyběla tomu šťáva," litoval Fin.

Rallye se naplno rozjede v pátek ráno. Jezdci absolvují v rámci 24 rychlostních zkoušek celkem 1800 kilometrů.

Pořadí po supererzetě: 1. Solberg (Nor./Subaru) 1:31,9 min., 2. Sainz (Šp./Citroën) -0,4, 3. Märtin (Est./Ford) -0,7, 4. Mäkinen (Fin./Subaru) -0,9, 5. C. McRae (Brit./Citroën), 6. Loeb (Fr./Citroën) oba -1,1, ...13. Auriol (Fr./Škoda Fabia) -2,8, 14. Gardemeister (Fin./Škoda Fabia) -3,2.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž