Český MMA zápasník Jiří Procházka před zápasem v Las Vegas trénoval u karatisty Jana Soukupa. Oba spojuje stejná přezdívka: Český samuraj. Soukup dlouhé roky v Japonsku žil a stal se v asijské zemi slavným sportovcem. | foto: archiv Jana Soukupa

Ukaž bolest a schválně tě kopnou. První český samuraj o Japoncích a Procházkovi

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
První český samuraj. Japonci mu jinak ani neřeknou a ta přezdívka Janu Soukupovi patřila dávno před Jiřím Procházkou. Jenže v Česku jeho příběh zná jen málokdo. Příběh o tom, jak si Honzík – tak mu říkají přátelé – vydobyl respekt asijského ostrovního národa a stal se jedním z nejlepších karatistů světa. Cesty obou se teď protínají, Procházka se k Janu Soukupovi „dal na učení“.

Dva čeští samurajové pospolu. „Mám správného nástupce,“ poví Soukup a začne vyprávět historky z prudérního Japonska. „V roce 2001 jsem odjel do Japonska učit se u jejich mistra. Každý den jsem házel lopatou a přebíral se ve zbytcích jídla, z kterých pak bylo krmení pro krávy. Po práci jsem jezdil autem hodinu a půl tam a zpátky na tréninky. Několikrát jsem to chtěl vzdát,“ spustí.

Proč právě Japonsko?
V Česku se neučilo plnokontaktní karate, takzvané kjokušin karate, tak jsem odjel přes celý svět do Kagošimy na jižním ostrově Kjúšú. Jeden obchodník tam měl českou vesnici, kde prodával české sklo nebo hračky. Žilo tam i pár Čechů, mimo jiné moje současná žena Jana. Měl jsem začít pracovat v restauraci, jenže bylo plno, tak mi řekli: Seš silnej, budeš pracovat u zvířat.

Japonce nezajímá, že tě něco bolí. Dej najevo bolest a schválně ti do toho místa kopnou. Je to tvůj problém. Buď to vzdej a vrať se domů, nebo makej, padej na hubu, ale zdokonalíš se.

Jan Soukupo přípravě v Japonsku

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se