Základní kámen poklepal i prezident Klaus

Liberec - Zhruba na 750 milionů korun přijde v Liberci, který v roce 2009 hostí mistrovství světa v klasickém lyžování, výstavba všech potřebných objektů. Ty musí být kvůli plánovaným závodům Světového poháru dokončeny již za rok a půl. Ve středu začala u skokanských můstků na Ještědu výstavba šestipodlažní multifunkční budovy.

Symbolicky tím odstartovalo budování chybějící infrastruktury v areálu na Ještědu i ve Vesci.

"Vláda podpoří šampionát 569 miliony korun, 150 milionů přidá krajský úřad a zbytek město," uvedl mluvčí šampionátu Vladimír Zemánek.

Liberecký magistrát má podle něho na starosti výkup pozemků a výstavbu objektů.

Multifunkční objekt za více než 134 milionů korun, který vyroste vedle doskočiště skokanských můstků, poskytne zázemí nejen pro mistrovství, ale bude v něm i restaurace pro turisty s celoročním provozem. Na základní kámen stavby - šestisetkilový žulový kvádr - ve středu při své návštěvě Libereckého kraje symbolicky poklepal i prezident Václav Klaus.

"Je to ambiciózní projekt. České lyžování si to ale zaslouží," poznamenal.

Stavba podle libereckého primátora Jiřího Kittnera výrazně zkvalitní služby i pro běžné návštěvníky Sportovního areálu Ještěd. Není ale jedinou chystanou novinkou. Připravuje se také výstavba parkovacího domu s 500 místy, vybudování dalšího parkoviště pro zhruba 700 vozů a stavba nových lanovek.

Manažer pro skokanské disciplíny Libor Stejskal uvedl, že na Ještědu vyrostou ještě tribuny, které nabídnou celkově asi 13 tisíc míst. Pevná tribuna bude pro 9 tisíc lidí, pro VIP hosty bude určená mobilní tribuna ve tvaru písmene U s 1800 místy.

V běžeckém areálu ve Vesci začne stavební ruch příští měsíc. Vytyčí se tam šest tratí, u kterých bude zařízení na umělé zasněžování.

Vybudovat se musí i stadion a nová příjezdová silnice od hlavního tahu z Prahy. Zhruba 280 milionů korun bude stát oprava kolejí Technické univerzity, kde budou sportovci ubytovaní.

Další ubytovací prostory chce zajistit i radnice. Připravuje proto výstavbu sedmi domů s pečovatelskou službou s 254 byty v Zeleném Údolí.

"Byty nejprve poslouží sportovcům a pak se do nich nastěhují senioři a postižení," řekl Kittner.

Prezident Václav Klaus pod skokanskými můstky na Ještědu poklepal na základní stavební kámen multifunkční budovy pro mistrovství světa v klaickém lyžování, které Liberec hostí v roce 2009.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž