NÁJEZDOVÉ POSTAVENÍ. Český skokan Lukáš Hlava se za chvíli odrazí ke druhému

NÁJEZDOVÉ POSTAVENÍ. Český skokan Lukáš Hlava se za chvíli odrazí ke druhému pokusu v závodě družstev Světového poháru. Jeho tým byl v Harrachově šestý. | foto: Radek PetrášekČTK

V Harrachově se Hlava proměnil v Koudelku. Děkujeme, Romane, uslyšel

  • 5
Pro někoho to může být málo, ale čeští skokani na lyžích byli se šestou pozicí z týmové soutěže v harrachovském závodě Světového poháru spokojeni. Minimální odstup od třetí příčky jim dává velké šance do budoucna. "Možná se nepodařilo udržet čtvrté místo, ale celkově super. Mám z toho výborný pocit," sdělil viditelně potěšený Jakub Janda.

Ale spokojen nebyl jen Janda. I další reprezentanti těžko hledali slabiny na sobotním harrachovském týmovém boji. S návratem Romana Koudelky z liberecké nemocnice se objevila pohoda, která Čechům pomáhala na nedávných závodech ve Skandinávii.

"Dnes jsem se cítil lépe než v pátek, snad to tedy bude v neděli ještě o něco lepší. Čím dál víc si věřím," prozradil v Harrachově nejlepší skokan z domácí ekipy Lukáš Hlava.

Stejně jako jeho kolegům mu domácí prostředí přidalo na jistotě. "Bylo by to povedené skoky, podařilo se mi dobře zkombinovat sílu s technikou, což nebývá snadné."

Domácí fanoušci měli pod Čertovou horou po letech převahu. Adam Malysz ukončil po loňské sezoně kariéru a tradiční bílo-červené davy do Krkonoš nedorazily.

"Divácká kulisa byla dnes výborná. Chtěl bych i za kluky poděkovat všem, co se dorazili," usmíval se Hlava.

Podle trenéra Jiroutka Hlava dokonale zastoupil Romana Koudelku, který vše pozorně sledoval dole pod můstkem. Zastoupil ho tak dokonale, že dokonce zmátl reportéra televize, který po rozhovoru řekl nové české hvězdě "Děkujeme vám za rozhovor Romane".

Jedenáctý skokan průběžného pořadí Světového poháru si však z jeho mýlky nic nedělal. "Mně to potěšilo. Když budu skákat jako Koudy, bude to jen dobře."

Ale nebyli to jen Hlava a Janda. Nebylo by správné zapomenout na Jana Maturu, který dvěma vyrovnanými skoky držel šance české čtveřice dlouho nahoře.

"Konečně povedený závod, za který se nemusím stydět. Je to pro mě povzbuzení do neděle. Když se nedaří, tak si jen namlouváte, že máte dobré sebevědomí, tohle je hned lepší. Už jsem dost zkušený na to, abych toho dokázal využít," věří si brzo dvaatřicetiletý bývalý sdruženář.

HOP A LETÍ. Jakub Janda skáče v závodě družstev Světového poháru v Harrachově. Češi byli celkově šestí.

Z NEMOCNICE POD MŮSTEK. Český skokan na lyžích Roman Koudelka sledoval závod družstev v Harrachově jen pod můstkem.

Matura potěšil i trenéra Davida Jiroutka, který mu navzdory pokaženému pátečnímu závodu dal důvěru.

"Honza předvedl dva stoprocentní skoky. Zvedl se spolu s týmem," pochvaloval si trenér.

V neděli v Harrachově bude při závodě jednotlivců Roman Koudelka opět jen mezi diváky. Přesto si několik českých skokanů na lyžích dělá oprávněné šance na bodované umístění a Lukáš Hlava míří možná i na stupně vítězů. Může stačit zopakování sobotních výkonů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž