Alexandr Bolšunov se raduje z vítězství v závodu Tour de Ski s hromadným startem ve Val di Fiemme. | foto: AP

Bolšunov obhájil triumf v Tour de Ski, Novák obsadil 24. místo

  • 7
Rus Alexandr Bolšunov obhájil triumf v Tour de Ski. Suverénní výkon v tomto ročníku prestižního závodu potvrdil druhým místem v závěrečné etapě. Na sjezdovku Alpe Cermis vyšplhal se ztrátou 13,3 sekundy na vítězného krajana Denise Spicova. Nejlepší český běžec na lyžích Michal Novák dnes bodoval 28. místem a udržel 24. příčku v celkovém pořadí.

Favorizovaný Bolšunov nepřipustil komplikace. Suverénní výkon v tomto ročníku Tour potvrdil druhým místem v závěrečné etapě. Na sjezdovku vyšplhal se ztrátou 13,3 sekundy na vítězného krajana Denise Spicova.

Závod žen

Bolšunov ve všech osmi dílech Tour de Ski skončil na stupních vítězů. Vyhrál pět etap a jeho nejhorším umístěním byla třetí příčka ze sobotního klasického sprintu. Zvítězil s obřím náskokem před Francouze Mauricem Manificatem. Nikdo neovládl Tour de Ski s větším odstupem. Dosud držel rekord Nor Martin Johnsrud Sundby, který před pěti lety porazil krajana Finna Hagena Krogha o tři minuty a 15,7 sekundy.

Prvenství na Tour obhájil Bolšunov jako druhý muž po Švýcarovi Dariu Colognovi, který vyhrál v letech 2011 a 2012.

Manificat dnešním třetím místem udržel druhou pozici před Spicovem a narušil ruskou hegemonii. Při absenci norské výpravy obsadili Rusové v celkovém pořadí šest z prvních sedmi míst.

Tour de Ski dokončili vedle Nováka další dva čeští reprezentanti. Adam Fellner obsadil celkově 47. místo, Petr Knop byl dvě místa za ním.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž