Teroristické útoky mohou kazit život i lyžařům

Sölden - Po víkendovém prologu v Söldenu by se sezóna Světového poháru v alpském lyžování měla naplno roztočit na amerických svazích. Organizátoři v USA počítají s tím, že závody uspořádají, ale podle vývoje situace ve světě po teroristických útocích na New York a Washington připravilo vedení alpské sekce Mezinárodní lyžařské federace (FIS) náhradní variantu.

V USA jsou naplánovány točivé disciplíny v Aspenu 22.- 24. listopadu a od 29. listopadu do 2. prosince rychlostní závody v Beever Creeeku a kanadském Lake Louis. "Z těchto středisek máme jen pozitivní signály. Počítáme, že se závody uskuteční," ujistil Günter Hujara, ředitel mužské části Světového poháru.

Přesto Hujara přiznal, že členové FIS připravili alternativní variantu. "Změna nastane jen na základě politického rozhodnutí a to není v naší moci," konstatoval Hujara. V případě odvolání závodů v USA a Kanadě by se Světový pohár přesunul do finského Levi. "Zatím se nic nemění, jedeme podle plánu," uvedl Hujara.

Už dnes je jisté, že sjezdaře a doprovod čekají nepříjemnosti při přesunu z Ameriky zpět do Evropy. Kvůli problémům s leteckým provozem odřekla nejmenovaná společnost FIS domluvené lety. "Budou to zajišťovat menší firmy a nemůžeme garantovat, že se všichni dostanou do Val d'Isere včas," uvedl Hujara. Proto FIS o den odsunula tréninky sjezdů a superobřích slalomů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž