DO AKCE, PÁNOVÉ. Do konce Světového poháru běžců na lyžích scházejí poslední čtyři závody a o nejcennější trofej se poperou Švýcar Cologna, Rus Legkov a Nor Northug. | foto: fis-ski.com/Thomas Zipfel

Začíná hon na Legkova. O křišťálový globus se budou přetahovat tři esa

  • 3
Jen patnáct bodů dělí nejlepší trio, stačí jeden nepovedený závod, špatná máza, kolize a pořadí ve Světovém poháru běžců na lyžích se zase může přesypat. Před sprintem ve Stockholmu a finálovými závody ve Falunu je pořadí toto: 1. Alexandr Legkov 1 233 bodů, 2. Petter Northug 1 221 bodů, 3. Dario Cologna 1 218 bodů. Král této zimy bude znám nejpozději v neděli po patnáctikilometrové stíhačce.

Tento víkend se budou předávat křišťálové glóby a tři z šesti už s předstihem znají své majitele. Mezi sprintery vládli Američanka Kikkan Randallová a Emil Jönsson ze Švédska, oba si triumf pojistili o víkendu v Lahti. Když vyhrála v Drammenu, první místo celkově mezi ženami si zase pojistila Polka Justyna Kowalczyková.

Ve Falunu bude k dispozici jen sto bodů z distančních závodů a Rus Legkov i Kowalczyková mají takový náskok, že závody budou už jen formalitou k potvrzení jejich prvenství.

Pořadí SP

1. Legkov 1 233 bodů
2. Northug 1 221
3. Cologna 1 218
...
10. Bauer 465
59. Jakš 77
66. Razým 63
103. Magál 32
141. Kožíšek 11

Poslední opravdový boj se tak čeká jen v celkovém hodnocení mužské kategorie, kde každá ze tří hvězd může ještě živit naději na největší pohárovou trofej s váhou 7,5 kilogramu a hodnotou přes 100 tisíc korun. V osudí jsou čtyři závěrečné závody ve Švédsku.

Po středečním městském sprintu u Královského paláce ve Stockholmu se lyžařský cirkus přesune o 230 kilometrů na sever, kde na něj ve Falunu čeká prolog volnou technikou na 3,75 kilometru, klasická patnáctka s hromadným startem a na závěr intervalová patnáctka volně.

Ruský bijec a vítěz Tour de Ski má i v závěru formu, kterou potvrdil víkendovým triumfem v padesátce na Holmenkollenu jako teprve druhý Rus historie.

Norský favorit v něm byl "až" šestý, ale dostal se před Colognu a na dosah Rusa. "Toto byl ten nejdůležitější závod od mistrovství světa," pronesl Northug po závodě. Ve Stockholmu a Falunu má na své straně sprinty a sobotní hromadný dojezd.

NA VRCHOLU. Rus Alexandr Legkov nejrychleji vyběhl sjezdovku Alpe Cermis a stal
Petter Northug v cíli závodu na 15 kilometrů klasickou technikou v Lahti.
DÍKY ZA STŘÍBRO. Švýcarský lyžař Dario Cologna líbí své běžky, kterého ho

Kdo se bude radovat z triumfu ve Světovém poháru? Legkov, Northug, nebo Cologna?

To Cologna má letos nejvíc co zachraňovat - ve Světovém poháru vyhrál "jen" skiatlon v Soči, v Tour de Ski, svém výstavním závodě, nestačil na Legkova. Spásou sezony může být zlato z mistrovství světa, jeho první v kariéře.

Ve Falunu se tak čeká hon na Legkova. "Ale já se cítím skvěle," ujistil 29letý lyžař z  Krasnoarmejsku. "Po nevýrazném mistrovství světa jsem získal úžasné vítězství, po němž jsem oblékl žlutý dres lídra. Ale nebude jednoduché uhájit pozici až do konce, Dario i Petter mě klidně můžou přeskočit."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž