Šárka Záhrobská

Šárka Záhrobská - Česká slalomářka Šárka Záhrobská. | foto: ČTK

Špindlerův Mlýn má strach z přívalů sněhu

  • 3
Praha - Z pětačtyřiceti tisíc metrů krychlových vody vyrobili jednadevadesát tisíc kubíků sněhu. V jednom momentu stříkalo na sjezdovku sníh dvaadvacet sněžných kanonů. Organizátoři závodů Světového poháru ve sjezdovém lyžování ve Špindlerově Mlýně přesto mají strach - z avizovaného víkendového sněžení.

"Momentálně jsou tratě stoprocentně připravené," hlásí ředitel závodů Bohumír Zeman.

Dlouholeté snažení lyžařských fanatiků ze Špindlerova Mlýna má být před vánočními svátky završeno dvěma závody Světového poháru žen.

Ve startovních listinách středečního obřího slalomu a čtvrtečního slalomu nechybí velká jména - vedoucí žena Světového poháru Anja Pärsonová, trojnásobná olympijská vítězka ze Salt Lake City 2002 Janica Kosteličová ani výborná Finka Tanja Poutiainenová.

Lyžařky začnou do Krkonoš najíždět v neděli, největší nápor očekávají organizátoři v pondělí, po závodech ve Val d ´Isere.

Šárka Záhrobská, nejvýraznější postava českého sjezdového lyžování současnosti, cestu z Francie neabsolvuje. Už v těchto dnech se připravuje ve Svatém Petru.

"Přáním je, aby navázala na skvělou loňskou sezonu," říká šéf svazu lyžařů Aleš Vaněk. Dvacetiletá Záhrobská absolvovala před několika měsíci životní závody - k desátému místu v obřím slalomu přidala na mistrovství světa v Bormiu bronz ze slalomu.

Na domácím sněhu povede šestičlennou českou ekipu. Kromě ní se na start postaví  Petra Zakouřilová, Lucie Hrstková, Eva Kurfürstová, Michaela Smutná a Lucie Ziková.

Trať s padesáticentimetrovou vrstvou, zhruba do dvaceti centimetrů vypreparovanou vodou kvůli tvrdosti, je už pro sjezdařky připravená. "Když jsme to přepočítali, je tam 7600 plných nákladních aut sněhu," dodává šéf Skiareálu Jiří Beran.  Navzdory tomu organizátoři napjatě pozorují oblohu.

Hrozba zopakování situace z předloňska, kdy museli závod zrušit kvůli nedostatku sněhu, je netrápí. Špindlerovu Mlýnu hrozí přesný opak.

"Předpověď mluví o dvaceti centimetrech na sobotu a dalších čtyřiceti na neděli," říká Zeman. Masivní sněžení přidá jeho týmu nový úkol: všechen nový sníh ze sjezdovky ve Svatém Petru odstranit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž