Český skokan na lyžích Jakub Janda ve svém posledním závodě kariéry

Český skokan na lyžích Jakub Janda ve svém posledním závodě kariéry | foto: AP

Jandovi loučení s kariérou výsledkově nevyšlo, Čechům uniklo finále

  • 20
Nebylo to loučení podle jeho představ, skokan na lyžích Jakub Janda dolétl ve svém posledním ostrém závodu kariéry na 104,5 metrů a možná už tušil, že šanci na reparát nedostane. V týmovém závodu Světového poháru v polské Wisle se totiž nedařilo ani jeho reprezentačním parťákům, Češi obsadili v prvním kole desáté místo a do finále nepostoupili. Vyhráli Norové.

Nepovedený závod Čechů korunovala dodatečná diskvalifikace Lukáše Hlavy, kvůli níž se družstvu započítávaly jen tři pokusy. Desáté místo však českému týmu patřilo i bezprostředně po skončení prvního kola, kdy ještě Hlavův skok platil. Na osmé Rusko, které drželo poslední postupovou pozici, ztratili svěřenci trenéra Richarda Schallerta více než třicet bodů.

V neděli je na programu úvodní individuální závod zimy s Koudelkou a Hlavou.

Nejlepší výkon 113 m předvedl Tomáš Vančura, jenž byl do Polska narychlo povolán po zranění Vojtěcha Štursy v páteční kvalifikaci. Hlava skočil 110 m, týmová jednička Roman Koudelka pouze 105,5 m a loučící se Janda v posledním pokusu kariéry o metr méně.

„Co tam bylo špatně?“ zopakoval Janda otázku Radiožurnálu a pokračoval: „Špatně už jsou tady dva dny. Když to řeknu, hlavou už jsem opravdu jinde. Poslední měsíc byl tak náročný, že jsem prostě úplně jinde, sport šel trošku stranou.“

Devětatřicetiletý Janda se oficiálně rozloučil se světem aktivního sportu. Dvojnásobný medailista z mistrovství světa a vítěz Turné čtyř můstků i Světového poháru se ještě v létě připravoval na olympijskou sezonu, ale své plány změnil poté, co byl v říjnu zvolen do Poslanecké sněmovny. V pátek se představil i v kvalifikaci, ale do nedělního individuálního závodu nepostoupil.

První závod sezony Světového poháru vyhrálo ve Wisle norské kvarteto. Johann Andre Forfang, Anders Fannemel, Daniel Andre Tande a Robert Johansson se z třetího místa po prvním kole dokázali vyšvihnout na první pozici s 1 023,8 body. Na druhé příčce skončili s totožným bodovým ziskem 1 006,5 po osmi skocích domácí mistři světa Poláci a Rakušané.

Úvodní závod SP ve skocích na lyžích ve Wisle

Družstva: 1. Norsko (Forfang, Fannemel, Tande, Johansson) 1023,8, 2. Rakousko (Huber, Aigner, Hayböck, Kraft) a Polsko (Žyla, Kubacki, Kot, Stoch) obě 1006,5, 4. Německo 990,0, 5. Japonsko 983,6, 6. Slovinsko 931,4, ...10. ČR (Vančura, Janda, Hlava, Koudelka) 276,1.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž