Český sdruženář Miroslav Dvořák v závodě Světového poháru v Trondheimu.

Český sdruženář Miroslav Dvořák v závodě Světového poháru v Trondheimu. | foto: AP

Odpískáno, Dvořák oželel Japonsko. Opakoval bych starou chybu, má jasno

  • 0
Definitivní ne padlo teprve v úterý ráno, pár hodin před odletem. Miroslav Dvořák, nejlepší český sdruženář, se rozhodl necestovat na závody Světového poháru, které se uskuteční v pátek a v sobotu v Sapporu. "Zbytečně bych riskoval a opakoval starou chybu," vysvětluje sedmadvacetiletý závodník, který zápolí s dozvuky choroby.

Jeho patálie začaly uprostřed minulého týdne, kdy čeští sdruženáři mířili na víkendové závody v Seefeldu. Dvořáka začala trápit viróza, přidal se kašel, bolesti dutin a škrábání na průduškách.

„Najednou mě opustila síla. V Seefeldu jsem zkusil páteční závod, ale po skocích mi bylo hůř a hůř, takže jsem běh i víkendové závody musel vypustit. Teď už je mi o něco líp, výsledky pondělního rozboru krve u pana doktora Koldovského už byly taky celkem v pořádku, ale čtyřiadvacetihodinová letecká cesta do Japonska by mi zřejmě nepřidala,“ pokyvuje hlavou.

Týden před Seefeldem závodil ve francouzském Chaux-Neuve a devátá příčka byla nadějná - po třetím místě z úvodního závodu Světového poháru ve finské Ruce šlo o jeho druhý nejlepší výsledek v sezoně.

„Samozřejmě mě pak štvalo, že jsem nemohl závodit dál, a nejde jen o závodění. Přijdete o tréninky, vypadnete z rytmu a než se znovu dostanete do kondice, nějaký čas to potrvá. A jelikož jsem naposledy stál na běžkách v neděli 11. ledna právě v Chaux-Neuve, před Sapporem by z toho byly téměř dva týdny bez běžek. I proto pro mě cesta do Japonska není nejlepším řešením,“ má jasno Dvořák.

Už to jednou prožil

Ve prospěch absence v Sapporu navíc hovoří i jeho osobní zkušenost. Před dvěma lety závodil v kazašském Almaty, dosáhl na šesté a třetí místo, nicméně dlouhá letecká cesta zpět jej stála ztrátu formy.

„Buď v letadle, anebo někde na letišti si na mě sedla nemoc - právě tyhle cesty přinášejí velké riziko onemocnění. Na následující mistrovství světa ve Val di Fiemme jsem už jel vyléčený, ale nestačil jsem se dát zpátky do tempa  a na šampionátu jsem byl poloviční. Navíc to poznamenalo celý zbytek mojí sezony. V závěru února bude mistrovství světa ve Falunu a nerad bych tu chybu zopakoval, byl by to zbytečný risk,“ upozorňuje.

Dvořák připomíná, že to nebylo lehké rozhodování. “Tenhle sport mě baví a chci závodit, proto přece trénuju. Jenže když pak přijedete na závod a brzy po startu zjistíte, že jste úplně marný, je to k ničemu.“

Do Sappora tak v úterý odpoledne letí pouze česká naděje Tomáš Portyk spolu s reprezentačním trenérem Ladislavem Ryglem. „Škoda, ale ta dlouhá cesta by pro Míru v tomto stavu byla opravdu riskantní, pořád není fit, pro Tomáše navíc budou závody dobrou přípravou na blížící se mistrovství světa juniorů. Víc tak dobrých závodníků bohužel zatím nemáme,“ mrzí Rygla. 

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž