Sdruženářská esa už jsou v Liberci

Liberec - Rygl, Churavý, Slavík. Trio českých sdruženářů chce při závodech v Liberci využít domácího prostředí. Umístění do desátého místa by bylo obrovským úspěchem. Můstek i trať jsou připraveny. Teď ještě objednat dobré počasí a souboj sdruženářských es může začít.

„Podmínky jsou skoro ideální, o víkendu se snad vyjasní,“ doufá Michael Georgiev, ředitel libereckých závodů Světového poháru v severské kombinaci. „Snad budeme mít jako pořadatelé konečně štěstí.“ Během závodů mají podle předpovědi na severu Čech panovat zimní podmínky. Jediné, co by mohlo kombinátorům ztrpčit život, je vítr při skokanské části.

Nebylo by to poprvé. Před dvěma lety si pořadatelé užili své. Při světovém závodu na Ještědu před dvěma lety také foukalo. „Němcům nezaskákal Ackermann, a tak zbytek závodu bojkotovali,“ vzpomíná Georgiev na nepříjemnou záležitost.

Z Liberce tehdy odjelo i několik dalších výprav a běžecká část se odehrála ve značně okleštěném složení.
Tehdy si český sdruženář Pavel Churavý doběhl pro druhé místo, což byl jeho největší životní úspěch. Jeho kolega Ladislav Rygl v Liberci před čtyřmi lety vyhrál.

Tak vysoko však letos nikdo z Čechů nemyslí. „Rád bych viděl naše závodníky kolem desátého místa. Je to celkem vysoký cíl, ale jsme doma,“ říká ředitel závodu.

Možnost startu ve Světovém poháru si díky získaným bodům vyjeli Ladislav Rygl (v celkovém pořadí zatím 20.), Pavel Churavý (26.) a Tomáš Slavík (39.).

Ten před pěti dny startoval mezi elitou Světového poháru vůbec poprvé a hned si počínal nejlépe z českých reprezentantů. Ve sprintu v německém Oberstdorfu předčil oba zkušenější kolegy a bodoval čtyřiadvacátým místem. „Když pojede svůj lepší běžecký závod, mohl by stihnout dvacítku,“ uvažuje reprezentační kouč Libor Foltman.

Domácí tým může nasadit i čtvrtého závodníka. „Do sobotního sprintu pošleme Patrika Chluma, v neděli dostane příležitost Zdeněk Máka,“ říká Georgiev.

Šest desítek nejlepších sdruženářů už je v Liberci. Dnes dopoledne absolvují oficiální trénink na Ještědu, po obědě okusí připravenost běžeckých tratí.

Čeští kombinátoři jsou v Liberci už od začátku týdne. Mají za sebou dvacítku skoků na ještědském můstku. Menší zdravotní problémy si před víkendem léčí Pavel Churavý, který má vleklou virózu. Startovat však musí, aby nevypadl z elitní skupiny Světového poháru.

Ještědský můstek K120 je dokonale připraven, menší úpravy ještě včera probíhaly na běžecké trati Bedřichově. „Je potřeba ještě trochu srovnat terén a naklopit zatáčky, aby to odpovídalo úrovni Světového poháru,“ vysvětluje Michael Georgiev.

Trať je podobná jako před dvěma lety. Okruh měří 2,5 kilometru a diváci na stadionu budou mít dokonalý přehled o soubojích sdruženářů.

Zítra má Světový pohár na programu sprint složený z jednoho závodního kola ve skoku na lyžích v Liberci (10.00) a běhu na 7,5 km v Bedřichově (13.30). V neděli čeká sdruženáře dlouhý závod. Od půl desáté absolvují na Ještědu dvě závodní kola ve skoku na lyžích a ve 14.30 odstartují na 15 kilometrů dlouhou trať.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž