Tomáš Slavík, český reprezentant v severské kombinaci

Tomáš Slavík, český reprezentant v severské kombinaci | foto: archiv, iDNES.cz

Sdruženář Slavík oslavil premiérový titul. Obhájce Dvořák pokazil skok

  • 0
Tomáš Slavík z Dukly Liberec potvrdil na mistrovství republiky v severské kombinaci svou pozici aktuální české jedničky. V Harrachově ve středu dokonale prodal výbornou formu z konce sezony a poprvé v kariéře získal titul domácího zimního šampiona. Obhájce titulu Miroslav Dvořák pokazil skok a ztratil naději na medaili.

Nepříjemným soupeřem 21 závodníků byl točící se vítr. Slavík, který byl před startem hlavním favoritem na prvenství, si s ním však bez problémů poradil a s 95,5 metry předvedl nejdelší skok dne. "Když je forma, tak se dá skákat v jakémkoliv počasí," uvedl nejúspěšnější český reprezentant sezony.

Další "kombiňák" z Dukly Dvořák se pozdě odrazil a skočil jen 61 metrů. "Ucítil jsem silný poryv větru a nebyla šance cokoliv dělat. Myslím, že jsem měl dostat pokyn později, než se vítr utiší. Podmínky podle mne v tu chvíli nebyly zcela regulérní," ulevil si zklamaný Dvořák, jehož jméno zelo na posledním místě se ztrátou pět a půl minuty.

"V době, kdy Dvořák dostal pokyn, byly podmínky regulérní," oponoval ředitel závodu Ivo Gréger.

Své tažení za premiérovým titulem pak dotáhl v běhu suverénně do konce Slavík. "Všechno, co je poprvé, je krásné. Čekal jsem ale velkou bitvu s Mirkem Dvořákem, který je z nás nejlepší běžec. Hodně mi pomohla měsíční pauza ve Světovém poháru na počátku roku. Měl jsem čas pořádně potrénovat a díky tomu mi konec sezony včetně mistrovství světa v Oslu parádně vyšel. Pořádné oslavy však uspořádám až v dubnu, kdy budu mít třicátiny," prohlásil Tomáš Slavík.

Závod se tak zúžil pouze na souboj dvojice Churavý - Vodseďálek o stříbro. Ještě v polovině vedl o 20 vteřin Vodseďálek, ale ve třetím okruhu Churavý zabral a do cíle si přivezl dostatečný náskok.

"Vzhledem ke všem okolnostem druhé místo beru. Motivaci do další kariéry mám dál velkou, už příští sezonu chci opět bodovat ve Světovém poháru," přiznal nejzkušenější český reprezentant, jenž dorazil pod Čertovu horu bez tréninku z Prahy z vojenského kurzu.

Dvořák přesvědčil o svých běžeckých kvalitách, v cíli nakonec skončil pátý a v běhu byl o 1:06 minuty rychlejší než vítězný Slavík.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž