Ladislav Rygl

Ladislav Rygl - Český sdruženář Ladislav Rygl. | foto: Reuters

Rygl obsadil v Pragelatu čtvrté místo

  • 1
Pragelato - Český sdruženář Ladislav Rygl obsadil čtvrté místo v závodě Světového poháru v italském Pragelatu. Vyhrál Felix Gottwald z Rakouska před finským závodníkem Hannu Manninenem a Björnem Kircheisenem z Německa. Rygl si vybudoval výbornou výchozí pozici již ve skoku, kde byl třetí.

Gottwald vyhrál páteční závod stylem start-cíl. Ve skokanské části zaznamenal nejlepší výkon dne 123 metrů a do běžecké části vyrazil s náskokem 13 sekund před svým krajanem Davidem Kreinerem. Ryglovi vyšel nejlépe v sezoně skok, do své silnější disciplíny běhu odstartoval s odstupem 28 sekund za Gottwaldem.

"Pátral jsem v paměti a myslím, že lepší jsem nikdy nebyl," uvedl Rygl. "Skákalo se v těžkých podmínkách, ale měl jsem štěstí a můj skok nebyl špatný," řekl

O výhře zkušeného Rakušana nebylo pochyb od úvodních mezičasů, na prvním místě svůj náskok ještě zvyšoval. Na druhé až čtvrté pozici brzy vykrystalizovala tříčlenná skupinka, v níž byl vedle Rygla Hannu Manninen z Finska, po skoku sedmý, a také
německý sdruženář Björn Kircheisen, jenž startoval dokonce s číslem čtrnáct.

"Doufal jsem, že to Láďa dobojuje do třetího místa, ale nakonec to nevyšlo," řekl trenér Libor Foltman.

Trio elitních běžců jelo dlouho společně, Rygl však v závěrečném sjezdu ztratil několik metrů a skončil na čtvrté příčce.

"Počítal jsem s tím, že mě Manninen dojede, a Kircheisen měl výborné lyže a je i dobrý běžec. Nebylo to nic jednoduchého, ale myslel, že to bude lepší, nějak mi to neběželo," řekl Rygl, který ztratil na bronzového Kircheisena šest vteřin.

V generálce na mistrovství světa tak český závodník zaznamenal svůj druhý nejlepší výsledek v ročníku, ještě o jedno místo lépe na tom Rygl byl před měsícem v Seefeldu. "Je to před šampionátem v Oberstdorfu určitě velké povzbuzení," řekl Rygl

Po zřetelném Gottwaldově zpomalení v závěru bral nakonec druhé místo Manninen s šestisekundovým odstupem. Fin sice nedosáhl na sedmé vítězství v závodu Světového poháru za sebou, s přehledem však kraluje průběžnému pořadí seriálu.

Třetí Kircheisen ztratil 13 sekund a do cíle přijel s šestisekundovým náskokem před Ryglem.

Výsledky:
1. Gottwald (Rak.) 21:28,3, 2. Manninen (Fin.) -6,2, 3. Kircheisen (Něm.) -13,3, 4. Rygl (ČR) -19,5, 5. Kuisma (Fin.) -34,8, 6. Kreiner (Rak.) -45,0, 7. Bal (Fr.) -53,0, 8. Stecher
(Rak.) -56,4, 9. Gräsli (Nor.) -1:04,6, 10. Kaitainen (Fin.) -1:10,7.
Průběžné pořadí SP (po 13 z 18 závodů):
1. Manninen 1126, 2. Ackermann (Něm.) 810, 3. Lodwick (USA) 564, 4. Gottwald 549, 5. Tande (Nor.) 415, 6. Takahaši (Jap.) 373, ...12. Rygl 271.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž