Řídící pozice zatím Kateřině Neumannové štěstí nepřinesly.

Řídící pozice zatím Kateřině Neumannové štěstí nepřinesly. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Ředitelka Neumannová zase skončila smutně. Po Liberci i v Praze

  • 99
Společnost Kentaura, která dva roky pořádala Pražskou lyži a jejíž tváří byla právě bývalá slavná lyžařka, přišla o právo závod série Tour de Ski organizovat. Přípravy už přitom údajně spolkly milion korun.

Byla sportovní ikonou, která z olympijského Turína přivezla tu nejcennější medaili. Jenže teď se image bývalé lyžařky Kateřiny Neumannové kalí.

"Její" lyžařské mistrovství světa v Liberci v únoru skončilo s dluhem odhadovaným na 80 milionů korun. Teď jako důkaz, že je nechtěná, nebude působit ani jako šéfka organizačního výboru druhé etapy Tour de Ski, která 4. ledna přikvačí do Prahy.

Agenturu Kentaura, kterou vlastní Josef Jindra, přítel Neumannové, u pořadatelského kormidla vystřídá CS SKI, dceřinná společnost Svazu lyžařů. Dva roky přitom změna nutná nebyla.

"S průšvihem v Liberci bych výměnu pořadatele nespojoval," odmítl Lukáš Sobotka, svazový šéf. "Hlavní důvod je, že jsme chtěli udělat vlastní závod, který nám má v těžké době přinést prostředky pro lyžování."

Program Tour de Ski

1. - 3. ledna: Oberhof (prolog: ženy 2,5 km, muži 3,75 km volně; 2. etapa: ženy 10 km, muži 15 km klasicky; 3. etapa: sprint 1,3 km klasicky)
4. ledna: Praha (4. etapa: 1,3 km klasicky)
6. - 7. ledna: Cortina d´Ampezzo - Toblach (5. etapa: ženy 15 km, muži 30 km volně; 6. etapa: ženy 5 km, muži 10 km klasicky)
9. - 10. ledna: Val di Fiemme (7. etapa: ženy 10 km, muži 20 km klasicky; 8. etapa: ženy 9 km, muži 10 km volně)

Kentauře vypršela jednoletá smlouva o pořadatelství v dubnu. Přípravy na nadcházející ročník pražského sprintu, do kterých už se pustila znovu na Pražském výstavišti v Holešovicích, spolkly asi milion korun.

A o ten se chce, podle slov výkonného ředitele společnosti Antonína Hálky, agentura se svazem soudit.

"Pokud jim nějaké náklady vznikly, měli nás informovat," řekl Sobotka. "Byli jsme ochotni je uhradit. Jenže žádné takové neměli, takže není důvod něco platit."

Svaz pořadatelství převzal na konci srpna. A to až po první inspekční prohlídce zástupců Mezinárodní federace FIS.

"Ano, mohli jsme se dohodnout dřív, zatím ale všechno běží. I když možná trošku ve stresu," dodal svazový šéf. "S ohledem na volbu lokality, jsme schopni organizaci zvládnout sami."

I proto se do příprav zapojí zkušení organizátoři z Nové Města a Liberce. Trať mezi Strahovským a Rošického stadionem má být asi 1,3 kilometru dlouhá a při minimální únosné výšce pokrývky 30 centimetrů spolkne 1600 kubíků sněhu. "Optimistická varianta je, že sníh bude přírodní," tvrdil Oto Linhart, výkonný ředitel organizačního výboru závodu. "Druhá je výroba sněhu na bázi tekutého dusíku. Rozhodně nechceme sníh odněkud dovážet a obtěžovat stovkami nákladních aut."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž