Zleva Nina, Lene a Mona Lösethovy

Zleva Nina, Lene a Mona Lösethovy | foto: Reuters

Proslaví Norsko tři sestry? Nebo snad čtvrtá? I máma si je občas plete

  • 0
Val d´Isere (Od zvláštní zpravodajky MF DNES) - No, komu by se to nemotalo? Však si zkuste párkrát po sobě říct: Lene, Nina, Mona a Lisa. "Nejsme si tak podobné, ale máme krátká, obdobná jména. A mít čtyři holky? To není jednoduché," říká Lene Lösethová. Norská lyžařka je jednou z trojice sester, které se v sobotu postaví na start slalomu mistrovství světa. Ta čtvrtá – Lisa – je ještě malá.

"Taky je dobrá. Jen trochu cítí tlak, snaží se nám vyrovnat. Ale to zvládne," říkala Lene pro MF DNES. Však Lisa už vyhrává pod vedením táty ve své věkové kategorii.

Přitom rodiče čtyř dívek nikdy nelyžovali. "Ani nevím, jak je možné, že jsme sjezdařky. Asi jsme šly na kopec a zalíbilo se nám to. A každý sourozenec následuje nejstaršího," míní Lene. Vybavení po sobě sestry prý nedědily.

Nejznámější je 19letá Nina, v minulé sezoně 10. mezi slalomářkami Světového poháru. Lene, jíž je 22 let, jde nejvíc obří slalom. "17letá Mona je dobrá slalomářka," říká Lene. Kouč norského týmu žen Wolfgang Frandl přidává: "Když Mona přišla, byla pro sestry trochu hrozbou. Ale teď jsou jeden tým."

Jaké to vůbec je mít v reprezentaci tři sourozence? "Jsou velmi soutěživé, bojují spolu, jako to sestry dělají," líčí Frandl. A Lene přitakává: "Když jsme doma a jdeme běhat, vždycky je to o tom, která z nás bude nejrychlejší." Jenže jakmile cítí křivdu, poznáte, že jsou z jedné rodiny. "Když jsem přísný na jednu nebo na ně útočí něco negativního zvenku, semknou se," dodává Frandl.

Na cestách sdílejí pokoje. "Cítím se jako doma, jsme na sebe zvyklé," líčí Lene. Taky chodí nakupovat, což je jejich společný koníček. "Trávíme spolu 360 dní v roce."

Nebude to ztracený čas. I kouč Frandl sestrám věří. "Jsou velmi talentované, mají obrovský potenciál, stoprocentně vědí, co chtějí." Takže budoucí mistryně světa? "Proč ne?" odvětí Frandl.

Lene, Nina, Mona, Lisa. Asi stojí za to si tu říkanku zapamatovat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž