Sdruženář Miroslav Dvořák s trofejí pro mistra republiky v letním závodě v...

Sdruženář Miroslav Dvořák s trofejí pro mistra republiky v letním závodě v severské kombinaci. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Šampionát sdruženářů v Liberci: rychlé lyže a drsné pády

  • 0
Původně se měly v Liberci rozdávat dvě sady letních mistrovských medailí v severské kombinaci. Jenže nakonec se počítal jen páteční závod, v němž získal titul Miroslav Dvořák z Dukly Liberec.

Do soboty nemohli nastoupit zkušení borci Slavík s Churavým, kteří se předchozího dne na kolečkových lyžích těžce potloukli. A mladý Portyk chytil virózu. Proto se už nejelo mistrovství republiky, ale pouze republikový klasifikační závod. I v něm v okleštěném startovním poli vládl Miroslav Dvořák.

Jeho vítězství však bylo těsné, druhého Petra Kutala porazil o pouhou desetinu. Kutal, který se vrací po těžkém zranění, byl druhý i v pátečním mistrovském závodě a ukazuje velké zlepšení. V sobotu vyhrál skokanskou část na můstku HS 106 a v běhu statečně vzdoroval Dvořákovi. Třetí skončil Aleš Vodseďálek.

Miroslav Dvořák mohl brát dva tituly, nakonec má jeden a vůbec ho to nemrzí. V pátečním mistrovském závodu ovládl už skokanskou část na ještědském můstku HS134 s umělou hmotou.

V běhu na 10 km na kolečkových lyžích v areálu ve Vesci si už Dvořák vedoucí pozici bez problémů uhájil. Za ním se však rozpoutal boj o stříbrnou medaili. Do posledního kola společně zamířila skupina s obhájcem loňského titulu Tomášem Slavíkem, veteránem Pavlem Churavým, Alešem Vodseďálkem a Petrem Kutalem. Při prudkém sjezdu však v jedné ze závěrečných zatáček Slavík s Churavým upadli, skončili s odřeninami na louce v blátě a usnadnili tak cestu na stupně vítězů svým klubovým kolegům.

"Závod se mi povedl na můstku i na trati. Abychom měli v běhu všichni stejné podmínky, nastoupili jsme na lyžích polské výroby, které jsou však proti těm našim, na kterých normálně jezdíme, extrémně rychlé. Svědčí o tom skutečnost, že jsme závod zvládli za 22 minut, zatímco loni jsme ho absolvovali 26 až 27 minut," řekl Dvořák. "K pádům, zejména při jízdě z kopce nebylo často příliš daleko. V běhu už jsem proto neměl důvod nikam pospíchat a jen jsem si kontroloval situaci v čele."

Dvořák naznačil, že mu role favorita po výborných výkonech a celkové čtvrté příčce z prestižní letní Grand Prix svědčí. Sdruženářská jednička uplynulé sezony tak potvrdila své vůdčí domácí postavení a navázala na svůj březnový zimní titul.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž