Areál Vesec

Areál Vesec - Běžkařský areál ve Vesci. | foto: Bořivoj Černý, MF DNES

Petrásek: Věřím, že trať bude dobrá

  • 4
Liberec - Horké chvíle prožíval při sledování zpráv minulý týden reprezentační trenér běžkařů Miroslav Petrásek. První zprávy z Liberce hovořily o okruhu jen asi jeden a půl kilometru dlouhém. Na něm by se velmi pravděpodobně jel pouze sprint. Tedy závod, který by lídrovi SP Lukáši Bauerovi vůbec nevyhovoval.

Vše se nakonec urovnalo a dnes se pojede závod na šest okruhů, tedy přibližně dvanáct kilometrů, volnou technikou.

"Původně se o sprintu skutečně mluvilo," připustil Petrásek. "Snažili jsme se vyvinout tlak na organizační výbor s tím, že by to byl závod proti nám a naštěstí to dobře dopadlo."

V pátek jste absolvovali ve Vesci první trénink. Jaká je ta trať?
Trénink byl problematický, ta trať byla ještě špatná. Ale vše se dá ještě vylepšit. V noci má být mráz, když zapnou děla, kterých tady mají dost a udělají finální úpravu, věřím, že to bude dobré.

Jsou problémy Vesce ojedinělé nebo jste se s něčím podobným už někde setkal?
Zažil jsem to například v Davosu. Den před závodem tam ještě naváželi sníh, trať byla velice problematická, stopa špatná. Druhý den jsme přišli na závod a bylo to perfektní. Doufejme, že se to podaří i tady.

Lukáš Bauer v Otepää překvapil vítězstvím po nemoci. Máte nějaké překvapení připravené i na sobotu?
Bude záležet na tom, jak budeme mít připravené lyže. Toto je taková atypická situace, kdy se bude sníh na trať nastříkávat do poslední chvíle. Trať tak projde dvakrát přemrznutím a na takovéto trati příliš často nezávodíme. Pokud najdeme ty správné lyže, věřím, že Lukáš bude bojovat tak, jako dosud. Ale spokojen budu s tím, když udržíme v odstupu Sommerfeldta a další. Abychom odjížděli odsud zhruba s tím tři sta bodovým náskokem.

V jednom z rozhovorů v týdnu jste říkal, že se obáváte případných strkanic na trati. Jste i na tuto eventualitu připraveni?
Obával jsem se toho, ale nebude to tak hrozné. Trať je docela široká a jestliže se ještě nastříká nový sníh, tak to zřejmě tak problematické nebude, protože to tolik nepojede. Měl jsem strach, že se to navozí, zmrzne to v led a bude to strašně rychlý. To by byl problém.

Minulý týden mluvil Lukáš Bauer o mokrém sněhu a vodě ve stopě při závodě v Otepää, vy jste před chvílí mluvil o přemrzlém sněhu. Co je pro Lukáše a celý tým lepší varianta?
Na klasiku jsou pro nás jednoznačně lepší vlhké sněhy. Na tom vždy jezdíme dobře, servismani na to umí dobře namazat. Ale i tyto přemrzlé sněhy, které mají nějaké zrno, nám vyhovují.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž