Běžkyně na lyžích Petra Nováková

Běžkyně na lyžích Petra Nováková | foto: Martin Stolař, MAFRA

Nováková si loni odvezla z Tour rekord. A ví, jak na strmou sjezdovku

  • 2
Tour de Ski v sobotu začíná prologem v německém Oberstdorfu. Na startovní listině lyžařské série nechybí karlovarská rodačka Petra Nováková. Před rokem si závod zkusila poprvé, letos už ví, co může čekat a na co se připravit.

Před rokem vyběhla do cíle sjezdovky Alpe Cermis. Náročnou sérii dokončila jako nejmladší závodnice v historii Tour. Letošní účast je pro Petru Novákovou druhá.

Jedenadvacetiletá závodnice se navíc může chlubit dobrou formou v probíhající sezoně. V osmi závodech Světového poháru dokázala už šestkrát bodovat. Mimořádnou fazonu předvedla v Lillehammeru, kde doběhla desátá.

Na Tour de Ski tak odjela s očekáváním, co prestižní tratě s nabuzenou bežkyní udělají. Loni se mezi světovými konkurenty při cestování od Německa po Itálii rozkoukávala. Tentokrát už může čerpat z nabitých zkušeností. Tour si loni zkusila s dobrým výsledkem.

„Na start jsem pokaždé nastupovala s tím, že jedu jen tenhle závod a pokusím se v něm zajet co možná nejlepší výsledek,“ říkala po premiéře. I letos se bude snažit běhat co nejrychleji.

Výsledky ve SP na Novákovou vrhají podstatné světlo pozornosti. Druhou Češkou do party bude Eva Vrabcová Nývltová, jednička reprezentačního týmu žen.

Vánočního klidu si moc neužila, návrat z tréninku skoro způsobil, že Vrabcová Nývltová přišla o dárky. „Z Livigna jsme se vrátili třiadvacátého v noci, probudila jsem se a byl Štědrý den,“ říká se smíchem. Dárky si chtěla vyzvednout na poště, kde bylo zavřeno.

„Další dny už byly klidnější. Radost mi samozřejmě udělaly všechny dárky,“ uklidňuje. Společně s Petrou Novákovou se příští víkend bude muset vypořádat i s extrémním finišem Tour de Ski. Výjezd na sjezdovku Alpe Cermis bývá pořádným očistcem pro lyžaře.

Karlovarská závodnice loni neplánovala odjet všechny tratě, nakonec si poradila i s těžkým výšlapem. „Unavená jsem nebyla, tak jsem si řekla, že to ještě zkusím a tu sjezdovku si vyjedu. Podívám se, jak je prudká, z jakých se skládá pasáží. Předtím jsem ji neznala.“

Co letos? Už ví, jak do prudkého kopce vyběhnout? „Vím, na co se mám připravit a jak na ni,“ usmívá se. Podle jejích slov se poslední úsek série dá zvládnout. „Zase tak těžké to není, nebo mně se to aspoň nezdálo,“ překvapuje.

Příjemné zjištění. Ovšem do nedělního finiše je třeba absolvovat i řadu jiných závodů, které jsou nedílnou součástí Tour. Síly mohou ubývat a pod sjezdovkou závodník zjistí, že dosáhnout cíle tak snadné nebude. „Loni jsem asi měla výhodu, že jsem vyrážela do poslední etapy s vlnou dalších závodnic a před výstupem na sjezdovku se jelo téměř krokem, takže jsem pod ni přijela celkem čerstvá,“ vzpomíná na loňskou účast.

Důležité je také zvolit vhodné tempo. Přepálit začátek by mohlo znamenat vzdát to někde v půli kopce. Má Nováková jasno, jak síly rozvrhne? „Nebála jsem se jet rychleji. Až v těch posledních pasážích, kde jsem začínala mít strach, aby mi nedošly síly,“ říká.

Pouť letošní Tour de Ski začíná v sobotu, z Německa se běžci přesunou do Švýcarska a legendární šňůru zakončí v Itálii. „Dokud člověk není v cíli, nikdy si svou pozicí nemůže být jistý,“ vzkazuje Lukáš Bauer.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž