Petersena zmrazil Leodvý dech

Ruka - (Od zvláštního zpravodaje MF Dnes) - Kanaďan Steve Omischl je novým mistrem světa v akrobatických skocích. Po posledním skoku soutěže upadl již po dojezdu na dopadu na kolena a v záři reflektorů pod padajícími sněhovými vločkami vychutnával svůj trimf. "Čekal jsem Steva," hlásil olympijský vítěz Aleš Valenta z nemocnice v Praze, kde léčí zranění zad, utrpěné tady v Ruce v úterním tréninku.

Šestadvacetiletý Omischl se tak pomstil Američanu Petersonovi za to, že mu letos po dvou letech sebral Křišťálový glóbus pro celkového vítěze Světového poháru.

Omischl měl nejlepší oba finálové skoky. Peterson útočil ve druhém kole ze čtvrtého místa a ohlásil obávané trojné salto s pěti vruty v kombinaci 1-3-1, jímž tu ohromil ve středečním tréninku. A jehož provedení "vyfoukl" Aleši Valentovi, který ho vymyslel, pojmenoval Ledový dech a jako první začal nacvičovat. Jenže poslední salto Peterson nedotočil, přistál na obličej a jeho naděje se rozplynula - zůstal ve finále poslední.

Stříbro bere další Kanaďan, populární Jeff Bean, který měl letos špatnou sezonu a dosud nezískal na velké akci medaili. Bronz má Bělorus Alexej Grišin, který zase zkompletoval sadu medailí z mistrovství světa.

Dopad na záda připravil o jistý bronz jeho krajana, vítěze Světového poháru ze Špindlerova Mlýna, Dmitrije Daščinského. Vztekle odepjal lyže a mrštil jimi do sněhu. Pak ale blahopřál soupeřům.

A ženy? Královna sezony, dvaadvacetiletá Číňanka Nina Li, vládla i na mistrovství světa a získala první akrobatické zlato pro nejlidnatější stát světa. Oba skoky provedla v tuhém mrazu s tváří zahalenou v šále - jako hrdinky z filmu Klan létajících dýk.
 
Druhá skončila Švýcarka Evelyne Leuová, členka Eurotýmu, kde působí jako trenér Pavel Landa. Třetí byla další mladičká Číňanka Xinxin Guo.

Výsledky MS - akrobatické skoky:
Muži:
1. Omischl 258,98, 2. Bean (oba Kan.) 253,61, 3. Grišin 246,19, 4. Daščinskij (oba Běl.) 225,16, 5. Nissen (Kan.) 224,05, 6. St. Onge (USA) 222,05.
Ženy: 1. Li (Čína) 197,37, 2. Leuová (Švýc.) 196,01, 3. Guo (Čína) 183,94, 4. Zukalová (Rus.) 181,72, 5. Cuperová (Běl.) 179, 43, 6. Gardnerová (Austr.) 178,2.

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž