OBRAZEM: Marná snaha. Lyžařské závody zrušil příval sněhu i silný vítr

  • 1
Různé země, různé živly. V obou případech však způsobily to samé - zrušení lyžařského závodu. Slalom žen ve francouzském Courchevelu zmařil příval sněhu, v italské Val Gardeně zase vyhnal sjezdaře ze svahu silný vítr.

Nejprve přišly v sobotu o svůj závod ženy. Courchevel zasypal přes noc sníh a organizátoři museli i přes velkou snahu přeložit slalom na neděli. Nepomohla ani půlhodina navíc.

"Udělali, co mohli, ale nepomohlo to. Sjezdovka není dost tvrdá, aby vydržela pětašedesát lidí," konstatovala Maria Höflová-Rieschová, členka tříčlenné komise sportovců mezinárodní federace FIS.

Svého druhého závodu v sezoně se tak nedočkala ani česká lyžařka Šárka Záhrobská, která si doposud připsala jen 13. místo v americkém Aspenu. Startovat měla také další Češka Michaela Smutná.

KDE JE SKOKAN? Za clonou sněhových vloček si Roman Koudelka letí pro sedmou příčku.

V neděli se měl v Courchevelu jet obří slalom, který byl ale přeložen do rakouského Flachau.

A do závodění se nepustili ani pánové, kterým pro změnu zkazil sjezd vichr. Závod stihlo odjet jedenadvacet z pětašedesáti lyžařů, poté už organizátoři na trať nikoho nepustili.

Mužský sjezd měl problémy už od samotného začátku. Kvůli větru byl nejprve zkrácen o dvě branky a v průběhu několikrát přerušován. Mezinárodní federace FIS jej nakonec z obav o bezpečnost závodníků zrušila úplně.

Problémy na trati totiž měli favorizovaní Švýcaři Didier Cuche, Carlo Janka a Didier Defago, kteří dojeli se ztrátou zhruba 2,5 sekundy na nejrychlejší. V čele po zhruba třetině sjezdařů byli Francouzi Johan Clarey před Adrienem Theauxem.

Nevlídné počasí trápilo i skokany na lyžích ve švýcarském Engelbergenu a sdruženáře v rakouském Seefeldu. Ti však své závody dokončit mohli.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž