Neumannová vzdala, špatně namazala

  • 7
Oberstdorf - Špatně namazané lyže se postaraly o to, že Kateřina Neumannová nedokončila první závod Světového poháru po svém návratu z mateřské dovolené. V Oberstdorfu vzdala krátce po startu skiatlon na 7,5 km klasickou a 7,5 km volnou technikou. Zvítězila Ruska Julia Čepalovová před Norkou Pedersenovou a další Ruskou Zavjalovovou.

Neumannová s trenérem Stanislavem Frühaufem zkusili podobný risk, který v pátek vynesl ke třetímu místu Lukáše Bauera. Vzali lyže s mikrokontaktem, které se nemažou klasickými vosky.

"Byla to moje chyba. Před začátkem začalo svítit sluníčko, všechno se změnilo a risk nevyšel," posteskl si Frühauf pro české novináře v Oberstdorfu.

"Servis udělal to nejlepší, co si myslel, že je nejlepší. Nic jim nevyčítám, ale musíme se z toho poučit. Stává se to, jen se to nesmí stávat moc často," řekla Neumannová,
která na lyžích s mikrokontaktem jela závod SP poprvé.

Za Neumannovou do Německa přijel autobus fanoušků, o to víc jí nevydařený závod mrzel. "Jsem kvůli lidem smutná. Cítila jsem se ve formě jako před týdnem," řekla Neumannová. Hned v prvním stoupání ze stadionu musela vyjet ze stopy a jít do stromečku, protože jí lyže podkluzovaly.

"Pochopila jsem, že to je průšvih a že se na tom nedá," uvedla olympijská medailistka.

Ve druhém stoupání v prvním okruhu se přes Češku přehnal balík závodnic. V tu chvílí v ní dozrálo rozhodnutí, že závod nedokončí. Podobně dopadla Němka Evi Sachenbacherová, pro kterou servismani vybrali stejný typ lyží.

"Nebylo to poprvé, co jsem to zabalila. Nikdy to není příjemné, ale nemělo cenu se trápit," vysvětlila Neumannová a těšila se domů za dcerou Lucií.

Neumannová v této sezoně vyhrála tři závody ze šesti, jednou skončila třetí a devátá. Navzdory dnešnímu neúspěchu udržela deváté místo v průběžném pořadí seriálu.

Nejlepšího výsledku z českých lyžařek v Oberstdorfu dosáhla Kamila Rajdlová, která obsadila 33. místo. Za bodovanou pozicí zaostala o jedenáct sekund.

Výsledky

Ženy - skiatlon (7,5 km klasicky+7,5 km volně):  1. Čepalovová (Rus.) 41:45,2 min., 2. Pedersenová (Nor.) - 5,9, 3. Zavjalovová (Rus.) -8,0, 4. Ševčenková (Ukr.) -10,4, 5. Kurkinová (Rus.) -11,8, 6. Muererová-Stemlandová (Nor.) -29,0, 7.  Valbusaová (It.) -52,1, 8. Steiraová (Nor.) -55,2, 9. Kuitunenová (Fin.) -1:06,6, 10. Voroncovová (Rus.) -1:11,1... .33. Rajdlová - 2:32,6, 38. Balatková -2:56,8,...Neumannová (všechny ČR) nedokončila.
Průběžné pořadí SP po 16 závodech:  1. Šmigunová (Est.) 830 b., 2. Paruzziová (It.) 819, 3. Ševčenková 783, 4. Künzelová (Něm.) 595, 5. Björgenová (Nor.) 553, 6. Pedersenová 539, ... 9. Neumannová 389, 80. Balatková 6.

Kateřina Neumannová krátce po startu skiatlonu v Oberstdorfu.

Kateřina Neumannová krátce poté, co vzdala skiatlonový závod.

Za Kateřinou Neumannovou přijeli do Oberstdorfu fanoušci ze šumavského Zadova.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž