Lukáš Bauer na trati závěrečného dílu Tour de Ski 2011

Lukáš Bauer na trati závěrečného dílu Tour de Ski 2011 | foto: Profimedia.cz

Nachlazený Bauer dostal antibiotika, o víkendu vynechá oblíbené Otepää

  • 4
První cíl sezony - bednu v Tour de Ski - splnil. Na druhý - medaili z mistrovství světa - se začal připravovat. Jenže do tréninku běžce na lyžích Lukáše Bauera vstoupila nemoc, nejlepší český závodník je nachlazený a dostal antibiotika.

Bauer týden odpočíval doma na Božím Daru, z těla dostával únavu z lyžařských etap, kde skončil třetí. "Až o víkendu jsem měl chuť vyběhnout do kopce rychleji," tvrdil v pondělí pro MF DNES.

V sobotu měl startovat na "své" klasické patnáctce v estonském Otepää, kde už třikrát po sobě vyhrál. Z pokusu o čtvrtý triumf teď sešlo. Od minulého týdne Bauera trápilo nachlazení, stav se nelepšil ani nehoršil.

"S ohledem na blížící se mistrovství světa jsme se dohodli s doktorem Martinem Koldovským, že nechceme nic riskovat," píše Bauer na svém webu. "Protože vždycky existuje riziko, že by to mohlo spadnout na průdušky, tak se to přeléčí krátkodobými antibiotiky."

Před sezonou ho trápil zánět nosohltanu, který musel řešit stejným způsobem. Kvůli nemoci nejdřív zrušil start v prvním závodě SP v Gällivare, pak změnil plány a ve Švédsku dojel osmý.

Teď ho nemoc zastihla podruhé.

"Mrzí mě to z toho pohledu, že se mi v Otepää líbí a vždycky se mi tam dařilo," přiznal 33letý závodník. "K mistrovství světa to extrémní komplikace není, i když to samozřejmě nepotěší."

Mistrovství světa v Oslu startuje 23. února. Závěrečná příprava na šampionát se odvine od toho, jak rychle se český reprezentant vyléčí.

"Pokud bude vše v pořádku už o víkendu, tak bych v pondělí podle plánu odjel s týmem do výšky 3 000 metrů na Schnalstal a postupně začal trénovat," uvažoval Bauer. "Pokud ne, tak bych pokračoval v léčbě. Nebo pokud bude výška riziko, tak bych zůstal někde dole. Variant je mraky, tak uvidíme..."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž