Na Zlaté lyži čekají nové tratě

Nové Město na Moravě - Už jen na mrazivé počasí a sněhovou nadílku čekají pořadatelé v Novém Městě na Moravě před závodem o Zlatou lyži, která bude 17. a 18. ledna součástí Světového poháru v běhu na lyžích. Rozsáhlou rekonstrukcí za 4,2 milionu korun prošlo v letních měsících osm kilometrů tratí. "Máme nyní špičkové běžecké tratě, které vedou z osmdesáti procent lesním porostem," uvedl sportovní ředitel SK Nové Město na Moravě Petr Honzl.

"Na závody ve sprintu jsme vybudovali zcela novou trať v délce 1,2 kilometru, která má v celém rozsahu podzemní rozvody vody pro umělé zasněžování," pokračoval Honzl.

V současnosti mají v Novém Městě sedm sněžných děl, která jsou v případě poklesu teploty pod minus čtyři stupně Celsia schopna začít okamžitě vyrábět technický sníh na podklad stopy. Navíc i nový stroj na úpravu stopy.

"Na zakoupení stroje nám pomohlo částkou jeden milion korun městské zastupitelstvo. Tento stroj jsme potřebovali k tomu, abychom mohli upravovat nejen běžecké stopy na závodní, ale také na rekreační lyžování," řekl předseda SK Nové Město Zdeněk Kadlec.

Do programu Světového poháru v Novém Městě na Moravě je v sobotu 17. ledna zařazen v 9:30 běh žen na 10 kilometrů klasicky a v 11:00 hodin poběží muži stejnou technikou 15 kilometrů. V neděli 18. ledna se bude bojovat od 9:00 hodin ve sprintu.

Nové Město je zařazeno do termínového kalendáře Světového poháru v běhu na lyžích i na rok 2005, kdy se počítá v třídenním programu se sprintem dvojic, závody na 15 km mužů a 10 km žen volnou technikou a na závěr bude závod smíšených štafet.

Kromě běhu na lyžích se už připravuje v Novém Městě na Moravě také výstavba biatlonového areálu. Střelnice o rozměrech 50 x 80 metrů by měla vyrůst v prostoru současných tenisových kurtů. "Už máme za sebou inspekční prohlídku nejen od zástupců České biatlonové federace, ale také mezinárodní federace biatlonu FIBU. Budeme se ucházet o uspořádání mistrovství Evropy v roce 2006," dodal Petr Honzl.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž