Eva Samková (vpravo) vládla v závodě snowboardcrossařek na mistrovství světa v Park City. | foto: Profimedia.cz

Zlato! Neporazitelná Samková je mistryní světa ve snowboardcrossu

  • 120
Poprvé v kariéře je Eva Samková světovou šampionkou ve snowboardcrossu. V americkém Park City ovládla 25letá snowboardistka mistrovský závod ve velkém stylu, když v ani jedné jízdě nenašla přemožitelku. Vyhrála kvalifikaci, čtvrtfinále, semifinále i finále.

Ve vše řešícím finálovém klání se Samková po souboji s britskou reprezentantkou Charlotte Bankesovou ocitla už na prudkém svahu krátce po startu na první pozici.

A přestože Bankesová dotírala, Češka ji před sebe nepustila.

Ještě o kus za nimi se marně snažila italská olympijská vítězka Michela Moioliová.

Eva Samková proťala cíl se zaťatými pěstmi a o chvíli později slastně odhodila svůj snowboard do dáli.

Americký sníh, o němž věřila, že jí bude svědčit, pro ni rázem zezlátl.

Měla už ve své medailové kolekci zlato i bronz z olympijských her. Vyhrála glóbus za Světový pohár 2017, ovládla během kariéry jedenáct pohárových závodů a také Světovou univerziádu, jenže na mistrovství světa žen se někdejší juniorské šampionce stupně vítězů stále vyhýbaly.

Při svých čtyřech předchozích startech skončila pátá, sedmá, sedmá a naposledy předloni dvanáctá.

Jenže letos je všechno jinak.

Tolikrát zraněná a bolavá ramena držely pohromadě ortézy. Tělo poslouchalo. Nic neočekávaného se na trati nepřihodilo.

V kulisách Park City, které už hostilo i olympijské boje her v Salt Lake City 2002, Samková na trati v Solitude doslova létala.

01.února 2019 v 20:46, příspěvek archivován: 01.února 2019 v 21:03

.@SamkovaEva and @mickdorff are your brand new #sbx World Champions Ladies: Eva Samkova , Charlotte Bankes , Michela Moioli Men: Mick Dierdorff , Hanno Douschan , Emanuel Perathoner https://t.co/PcCjhOASY7

Dominovala v nejrychlejším čase už kvalifikaci.

Ve vyřazovací části potom suverénně vládla prvnímu čtvrtfinále, o 2,15 sekundy před Italkou Bruttovou, když další dvě jejich soupeřky, Němka Ihediohová a Kanaďanka Odinová se na trati srazily.

Následně prošla vítězně i přes drsné semifinále, v němž se utkaly dvě poslední olympijské vítězky, tedy ona sama coby šampionka ze Soči 2014 a Italka Moioliová, zlatá z Pchjongčchangu 2018, a s nimi obhájkyně světového titulu a legenda snowboardcrossu Lindsey Jacobellisová.

Samková se v horní části semifinálového závodu protáhla před domácí Jacobellisovou a pak už opět kontrolovala první pozici, zatímco Američanka v souboji s Moioliovou ztratila i postupovou příčku.

Načež přišla další vítězná a teď už také zlatá jízda ve finále.

Česká snowboardcrossařka Eva Samková (uprostřed) se zlatem z mistrovství světa. Vlevo stříbrná Charlotte Bankesová, vpravo bronzová Michela Moioliová.

Před sedmnácti lety psal Aleš Valenta v Park City svými pěti vruty české olympijské dějiny.

Nyní dokázala o 21 let mladší Eva Samková, že české barvy jsou tu opět vítězné. A na nejvyšším stupni si zazpívala „Kde domov můj“.

Mistrovství světa v akrobatickém lyžování a snowboardingu v Park City (USA):

Snowboardcross:

Muži:
1. Dierdorff (USA), 2. Douschan (Rak.), 3. Perathoner (It.), 4. Eguibar (Šp.), 5. Vedder (USA), 6. Brochu (Kan.), ...v kvalifikaci 39. Kubičík, 43. Žerava, 44. Vintr, 45. Koudelka (všichni ČR).

Ženy:
1. Samková (ČR), 2. Bankesová (Brit.), 3. Moioliová, 4. Gallinaová (obě It.), 5. Jacobellisová (USA), 6. Bruttová (It.), ...v kvalifikaci 27. Hopjáková (ČR).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž