Moje trať v Turíně chybí, říká Řezáč

Praha - O víkendu sice vyhrál klasický závod na 15 km na mistrovství republiky v Jablonci a zdolal i úspěšného klasika Milana Šperla, devátého ze závodu Světového poháru v Novém Městě, laufař Stanislav Řezáč v nominaci na zimní olympijské hry chybí. "Protože v Turíně není moje trať," vysvětluje lyžař.

Když v loňské sezoně vyhrával závodník týmu Areco SKi jeden dálkový závod klasickou technikou za druhým, při nominační radě se strhla kolem jeho jména debata. Rozhodnutí?

Řezáč nesplnil vypsaná nominační kritéria a na mistrovství světa v Oberstdorfu, kde se o kovy na 50 km závodilo klasickou technikou, se díval pouze v televizi.

Turínské hry absolvuje stejným způsobem. A bez debat. "Tohle je jiná situace," říká dvaatřicetiletý běžec na lyžích.

Myšlenek na start v Itálii se vzdal před několika měsíci. "Důvod je zcela jednoduchý - padesátka se jede volně, což není zrovna moje silná stránka. Program mi nenabízí žádnou jinou disciplínu," říká excelentní klasik, vítěz loňského FIS Marathon Cupu. 

Před sezonou uzavřel dohodu s trenérem mužského týmu Miroslavem Petráskem. "Vyjasnili jsme si, že i když je vynikajícím laufařem a vítězí v závodech dálkových běhů, nemá pro něj smysl usilovat o olympiádu, jejíž program stojí proti němu," říká Petrásek.

V reprezentaci však Stanislav Řezáč stejně chybět nebude. "Jako člen týmu pojede Vasův běh," říká Petrásek. Legendární 90 kilometrů dlouhý maraton ve Švédsku je letos součástí Světového poháru.  "Bude to mnohem prestižnější," říká třináctý závodník loňského pořadí.

Letos nastoupí na start s kompletním doprovodním týmem. "Zajistíme mu občerstvení, mazání jako všem reprezentantům na jiných závodech," říká Petrásek.

"Bude to snad poprvé po sedmi letech. Už se moc těším,"  dodává Řezáč. V průběhu sezony dálkových běhů s sebou vozí své asistenty, třeba při obhajobě triumfu v "čínském Vasově běhu" v Čchang Čchunu mu nedávno asistovala manželka.

Startů na velkých mezinárodních akcích se však Stanislav Řezáč nevzdává. S Petráskem před začátkem letošní sezony studovali i program mistrovství světa v Sapporu 2007.

Stejně jako loni v Oberstdorfu se v Japonsku utkají muži v boji o kovy na nejdelší, padesátikilometrové trati klasickou technikou. "O to bych měl zájem," přiznává Řezáč. "Když bude mít výkonnost a splní nominační podmínky, moc rád jej budu mít v týmu," dodává Miroslav Petrásek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž