Martin Koukal při exhibičním závodě Carlsbad Ski Sprint 2012

Martin Koukal při exhibičním závodě Carlsbad Ski Sprint 2012 | foto: Martin Stolař, MAFRA

Účast na OH? Jako běžec by jel Koukal naposledy. Pak jedině na jehly

  • 0
Pojede, nebo zůstane doma? Běžec na lyžích Martin Koukal bojuje o účast na olympiádě v Soči. Byla by jeho poslední. "Ale třeba se časem dostane do programu i spánek nebo hledání jehly v kupce sena. To bych si nenechal ujít."

Když dostane od reprezentačního trenéra Miroslava Petráska vstupenku do Soči, budou to jeho poslední olympijské hry. "Z pohledu běžce na lyžích určitě," potvrdil z Finska pětatřicetiletý běžec na lyžích Martin Koukal.

Jestli však šanci pod pěti kruhy dostane a zda se také po dvou letech vrátí do reprezentace, se teprve rozhodne.

Nakolik vidíte šance, že odletíte do dějiště olympiády?
Šance jsou vždycky a pro každého. A dokud jsou, tak jsem o ně připraven bojovat, i když to není nic jednoduchého.

Máte s trenérem nějaký problém? Nedávno pronesl docela tvrdý výrok, že budete mít cestu do Ruska hodně těžkou.
Jestli má se mnou Míra Petrásek nějaký problém, tak na to se musíte zeptat jeho. Já jsem ho vždycky respektoval a měli jsme korektní vztahy. Myslím, že byly doby, kdy jsme se měli rádi, i doby, kdy jsme se moc nemuseli. Ale poslední dva roky, co nejsem v reprezentaci, moc v kontaktu nejsme. Letos jsme se sešli asi dvakrát, abychom probrali, za jakých podmínek se můžu nominovat na OH. Plus jsem týden trénoval s reprezentací, když měli soustředění v Liberci.

To je na můj vkus docela málo.
Samozřejmě jsem čekal, že se mnou bude chtít mluvit po závodech v Muoniu (Koukal dojel o víkendu ve Finsku na závodech FIS 20. na 15kilometrové trati a 69. na 10kilometrové trati – pozn. red.), ale tam jsem ho viděl jen na trati.

Čili je to pro vás špatná známka?
Já takhle nepřemýšlím... Nemá cenu se tím zabývat. Řeším to, co můžu teď ovlivnit, a to je soustředit se na trénink tak, abych předvedl na dalších závodech vzestup formy a lepší výsledek. Protože to je to, o co jde. Zbytek je práce pro novináře, aby si lidi měli o čem číst a na koho pak nadávat. Ať z toho nebo onoho důvodu.

Teď nastalo to nejtěžší období. Brzy se rozhodne o vaší účasti v Soči. Jak ho hodnotíte?
Začalo průměrně... Podle výsledků jsem na tom výkonnostně podobně jako Jirka Magál a Ondra Horyna. Jako rozhodně nemohu říct, že bych svým prvním vystoupením trenéra oslnil, i když bych si to samozřejmě přál. Ale byly to první závody a moje ostrá sezona začíná až za měsíc, a to bych měl být už v lepší formě. Současné výsledky jsou spíš obrazem základní výkonnostní a jsem rád, že jsem po loňské sezoně zpátky na dobré cestě.

Kdy se rozhodne o tom, jestli poletíte do Ruska?
Myslím, že uzávěrka nominace je kolem 10. ledna. Takže poslední závod, ve kterém se můžu ukázat, je Jizerská 50. Ale reálné poslední závody, ve kterých se mohu přímo poměřit s ostatními adepty, to bude Slavic Cup na Mísečkách ve dnech 20. a 21. prosince. O motivaci rozhodně nouzi nemám, na olympijské hry chci jako roky předtím. Jde hlavně o to přesvědčit, že na to mám.

Byla by to poslední olympiáda?
Jako běžec na lyžích bych jel určitě na poslední. Ale třeba se časem dostane do programu třeba i spánek nebo hledání jehly v kupce sena, a to bych si rozhodně nenechal ujít.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž