Lucas Braathen s trofejí pro vítěze slalomu.

Lucas Braathen s trofejí pro vítěze slalomu. | foto: AP

Obhájce glóbu za slalom Braathen ukončil kariéru, má spory se svazem

  • 4
Obhájce malého křišťálového glóbu za slalom Lucas Braathen den před začátkem nové sezony Světového poháru ukončil kariéru. Třiadvacetiletý norský lyžař tím šokoval na tiskové konferenci v Söldenu a vysvětlil, že za jeho odchodem stojí spory s národním svazem ohledně osobnostních a marketingových práv.

Braathen na konci září propagoval švédskou módní značku, která není oficiálním dodavatelem vybavení pro norskou reprezentaci. Za to dostal pokutu, kterou do čtvrtka nezaplatil.

Místo toho dnes přišel s nečekaným prohlášením. Novinářům si stěžoval na špatné chování funkcionářů vůči němu. Rozhodnutí ukončit kariéru v něm prý zrálo čtyři týdny. „Končím. Vždycky jsem následoval své sny a to, co mě dělalo šťastným. Ale posledních pár měsíců jsem šťastný nebyl,“ řekl.

Braathen patřil k největším nadějím nejen norského, ale i světového lyžování. Vyhrál pět závodů Světového poháru, dva v obřím slalomu a tři ve slalomu. V nejtočivější disciplíně v minulé sezoně nasbíral 546 bodů, což bylo nejvíce ze všech závodníků. Krajan Henrik Kristoffersen na něj v pořadí slalomu ztratil 52 bodů.

Po ukončení kariéry se prý Braathenovi ulevilo. „Teď jsem poprvé za šest měsíců šťastný a poprvé za dlouhá léta se cítím svobodný,“ uvedl ve dvacetiminutovém monologu, při kterém měl slzy v očích.

Není prvním norským lyžařem, který měl spory se svazem. V minulosti se proti požadavku na používání výhradně oficiálního oblečení bouřili Kristoffersen nebo běžecké hvězdy Petter Northug a Johannes Hösflot Klaebo. Poslední jmenovaný v dubnu ohlásil odchod z norské reprezentace. Jako důvod uvedl, že norský svaz díky tomu ušetří a bude mít více prostředků na ostatní závodníky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž