Petr Brandtner

Petr Brandtner | foto: czechinline.cz

Lyžař Brandtner jezdí po celé léto na závody a sbírá další pocty

  • 0
Na cestách najedou Brandtnerovi jen za závody na kolečkových bruslích či vlastně lyžích ročně kolem třiceti tisíc kilometrů. Výsledky za to stojí. Petr Brandtner je v Česku trojnásobným mistrem republiky a trojnásobným vítězem Českého poháru.

Patří do užší světové špičky. Málokterý in-line lyžař může říct, že má tak vyrovnanou výkonnost, která ho v mezinárodních soutěžích často dostane do první desítky.

Naposledy odjel tři závody. V Mnichově v Mezinárodním poháru špatně projel branku a byl po prvním kole z páté pozice dodatečně diskvalifikovaný. V dalším závodě stejného poháru v Kaprunu měl smůlu na los. Dostal se na mokrou trať a po prvním kole měl osmnáctý čas. Ti vpředu jeli na suchu.

Ve druhém kole se už také na suchém asflatu zlepšil a po výborné jízdě poskočil na deváté místo. Pak se jel závod Světového poháru a i v tom byl Jihočech devátý. Přitom například v Mezinárodním poháru v Kaprunu startovalo přes 80 závodníků.

Světový pohár se jezdí druhým rokem. Předchůdcem byl Evropský pohár. Petr Brandtner závodí od mladších žáků. Coby junior začal v Evropském poháru. Se světovou elitou se měří šest let.

Za tu dobu si může nejvíce ze zahraničí považovat druhé místo v závodě Evropského poháru, šesté ve Světovém poháru nebo tři druhá místa v Mezinárodním poháru.

Kromě toho je mistrem Bavorska z loňského roku a ve stejném klání byl letos druhý. Jezdí se v Arrachu. "Je to prestižní závod," poznamenal jeho otec. Brandtnerovi se tam podařilo porazit i úřadujícího mistra světa nebo vítěze Světového poháru.

Nejsou to závody, při kterých by bylo slyšet padat špendlíky na asfalt. Přijde i deset tisíc diváků, je rámus. "Když je pořadatel úspěšný, jsou i ceny docela slušné," ujistil Michal Brandtner. Na dobrém závodě v Evropě se rozděluje 2 500 eur, zhruba 60 tisíc korun. Brzy se pojede Světový pohár v Moskvě, kde jsou částky ještě vyšší.

Mistrovství světa mělo být v Japonsku a tam se pořadatelé chystali vyplácet zřejmě zatím největší peníze v in-line alpském lyžování. Ze známých důvodů kvůli zemětřesení se ale v Japonsku nepojede.

In-line alpské lyžování je hlavně pěkným svezením, ale jen pro odvážné. Kdo chce, může si představit i 16 procent klesání na vozovce.

I na takovém sklonu se povedlo položit asfalt, a tak se tu závodí. Nebo závod mezi domy na čtyři metry široké vozovce. "Kdo se na asfaltu bojí, moc toho nevyhraje," pousmál se trenér Brandtner. "Petrovi takové tratě sedí, protože je technický jezdec." V náročném závodě je Jihočech nejspíš ve svém živlu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž