Snowboardistka Ester Ledecká

Snowboardistka Ester Ledecká | foto: Profimedia.cz

Ledeckou čeká zkouška dospělosti. Nejdřív na prkně, pak u tabule

  • 0
V závěru minulé sezony se stala dvojnásobnou juniorskou mistryní světa ve snowboardingu, mezi dospělými pak v závodech Světového poháru dojela šestá a sedmá. Mnohem důležitější však bude to, jak si povede letos, v zimě olympijských her. Ester Ledecká však na jejím startu ukázala, že zase míří do horních pater výsledků.

Přes léto odpočívala u moře, u windsurfingu i plážového volejbalu a až napadl sníh, vyrazila na tréninkový kemp do Steamboat Springs za americkým týmem a ke svému trenérovi, Rakušanovi Richardu Picklovi. Tam také absolvovala první závody, v Nor-Am Cupu, severoamerickém poháru získala tři pódiová umístění.

"A to tam byly tři čtvrtiny holek ze svěťáku," zdůraznila dcera zpěváka Ledeckého. Osmnáctiletá naděje tak za zády nechala olympijskou vítězku z Vancouveru, mistryně světa i královny Světového poháru. "Takový start jsem nečekala, je to povzbuzení. Ale uvidíme, jak to půjde na svěťácích," brzdila.

Trénink s americkým týmem Ledecké prospívá, posunuje ji výš technicky i jezdecky. "S trenérem jsme odvedli spoustu práce, měsíc jsme pracovali jsme na technice a jeho metody zabraly," odkazovala Ledecká na nedávné výsledky. "Trošku se mi překopal styl, soustředili jsme se třeba na rychlejší výjezd z oblouku."

Že by však podobnou lavinu pódiových umístění předvedla i v Soči, kam už má jistou letenku, o tom zatím mluvit nechce. Snad ze skromnosti, snad proto, že půjde o její první start pod pěti kruhy.

"Očekávání? Nevím, jaká mám mít," přemýšlela. "Spokojená budu, když tam odevzdám všechnu práci, kterou jsem vymakala v přípravě a když si to užiju. Umístění neřeším."

A aby výzev na rok 2014 nebylo málo, čeká Ledeckou ještě jedna prověrka. Na víceletém gymnáziu Bankovní akademie, kde má kvůli sportovnímu vytížení individuální program, bude na podzim skládat zkoušku dospělosti. A z ní má asi větší nervy, než z olympijského debutu.

"Nervy nejsou dobré slovo," namítala však. "Na závody se těším, nejsem ten typ, který by měl před startem trému. Ta přijde spíš před tou maturitou."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž