Krkonošská 70 nabízí lyžařům další trať

Špindlerův Mlýn - Krkonošská sedmdesátka, lyžařský závod družstev, přinese v sobotním hlavním dnu svého 49. ročníku další novinku. Unikátní klání pětičlenných týmů, jež nemá v lyžařském světě obdoby, přidává rok před půlstoletým jubileem do svého programu další trať. Poprvé v historii družstva poběží závod na 50 kilometrů.

sedmadesátikilometrová trať moc,“ vysvětlil Martin Petrásek, bývalý lyžařský reprezentant a člen organizačního výboru, který se výrazně podílel na současné podobě tratí, „proto jsme nově vytvořili padesátku.“

Krkonošská sedmdesátka za sebou má dlouhou historii. Dlouho závodila desetičlenná družstva a závod se z velké části odbýval na hřebenech Krkonoš.

Postupně však musel závod z těchto partií hor ustoupit a po několikaletém hledání vhodných tratí se ustálil v současné podobě - ze Špindlerova Mlýna závodníci běží směrem k Černé hoře a jejímu okolí. V posledních letech se každý účastník, který dorazí do cíle, může pochlubit tím, že absolvoval poctivých sedmdesát kilometrů.

„Některé dřívější ročníky měly trať kratší, ale teď už odpovídá svému názvu. Navíc jsme také přidali náročné úseky, takže časy nejlepších jsou nyní horší, než bývaly dříve,“ vysvětlil Petrásek.

Přestože Krkonošská sedmdesátka pamatuje v počtu účastníků lepší časy, nebude letošní ročník nijak chudý. Pořadatelům se přihlásilo na 1300 lyžařů. „Z některých let nám sice údaje chybějí, ale víme, že startovalo i pět tisíc lidí v jednom ročníku,“ poznamenal pořadatel.

Vedle sobotního závodu družstev pořadatelé připravili už na pátek sprint žáků. Ke Krkonošské sedmdesátce už několik let také patří závod na horských kolech, šestý ročník se pojede v září v okolí Janských Lázní.

Centrem lyžařské Krkonošské sedmdesátky bude stejně jako v minulých letech areál Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně, první družstva se vydají na start zítra v 8 hodin. Dnešní žákovský závod ve sprintu bude zahájen v 17 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž