Koukal trénoval v Kanadě

Praha - Světový šampion v běhu na Lyžích Martin Koukal ukončil první etapu přípravy v zahraničí. Mistr světa z Val di Fiemme se připravoval v kanadské divočině a odtamtud se na týden přesunul do Švédska, kde se připojil ke zbytku české reprezentaci. Na soustředění do Kanady se Koukal vydal koncem srpna. K cestě za moře měl prý hned tři důvody.

"Tamní terény mi doporučil můj osobní trenér Švéd Christer Skog," odhalil první z nich. K tomu měl nabídku od kanadského národního týmu a pozvánku na svatbu svého kamaráda, amerického lyžaře Justina Wadswortha s kanadskou běžkyní a olympijskou medailistkou Beckie Scottovou.

První část soustředění strávil v národním parku Jasper v západní Albertě. "Tam jsem byl tři dny, protože tam měl tréninkový kemp kanadský nároďák," uvedl Koukal. Pak se přesunul do Canmore, dějiště běžeckých soutěží na zimní olympiádě v roce 1988 a současné základny kanadských běžců. Musel se ovšem obejít bez trenéra Skoga, který nakonec do Kanady nemohl odjet.

Před odletem do zámoří prodělal Koukal letní angínu a musel malinko měnit plány. Místo speciálního tréninku se stal náplní přípravy především objemový trénink v nízké intenzitě. "Šlo hlavně o to, abych se dostal se zpět do pohody," uvedl.

Většinou se pohyboval v nadmořské výšce kolem 1700 metrů. "V pohodě jsem se začal cítit až v samém závěru pobytu," přiznal běžec.

Na ledovec Athabasca, kde plánoval lyžování na sněhu, se navíc skoro nedostal kvůli silným lesním požárům. "Okolnosti bohužel nebyly moc příznivé," posteskl si Koukal. "Jinak kemp splnil moje očekávání. Myslím, že tamní výborné podmínky a svoje kontakty v budoucnu určitě ještě využiji," plánoval.

Závěr strávil v Britské Kolumbii nad městem Inverme. Tam se zúčastnil svatby Scottové s Wadsworthem. "Proběhlo to podobně jako v Čechách," porovnával Koukal.

Minulé pondělí se na pár hodin objevil na ruzyňském letišti a hned přeletěl do švédského Thorsby za národním týmem. Koncem tohoto týdne Koukal společně s reprezentačními kolegy absolvuje testy po letní přípravě v Jablonci nad Nisou.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž