Kostelič ve slalomu napodobil sestru

  • 7
Svatý Mořic - Chorvatské sourozenecké duo Kosteličových vybojovalo na mistrovství světa ve sjezdovém lyžování pro svou zemi celkem tři zlaté medaile. Po dvou vítězstvích mladší Janici přidal v posledním závodu šampionátu třetí tiumf její bratr Ivica. Ve druhém kole slalomu uhájil vedoucí pozici po první části a o více než půl vteřiny porazil druhého Silvana Zurbriggena ze Švýcarska. Třetí skončil italský závodník Giorgio Rocca. Z Čechů byl nejlepší Stanley Hayer, v cíli čtyřiadvacátý.Mistryní světa ve slalomu je Kosteličová

Kosteličovi se stali prvními sourozenci, kteří dokázali na mistrovství světa vyhrát stejnou disciplínu. "Je to jeden z nejlepších dnů mého života," řekl přes slzy štěstí Kostelič, který se v cílovém prostoru objímal se svou sestrou.

Třiadvacetiletý Chorvat, který na rozdíl od své sestry dosud na velké světové akci nezískal žádnou medaili, vedl již po prvním kole a ve druhé jízdě dokázal odrazit nápor domácího reprezentanta Silvana Zurbriggena. "Musel jsem hodně riskovat, protože Silvan zajel perfektní jízdu. Na posledním mezičase jsem z hlášení komentátora zjistil, že se můj náskok velmi ztenčil, proto jsem v posledních brankách ještě více zabojoval," dodal šťastný vítěz.

Prakticky stejnou radost jako Kostelič z vítězství měl ze své stříbrné medaile Zurbriggen, který útočil ze sedmé pozice po prvním kole. "Je to neuvěřitelné. Nastupoval jsem do závodu s odhodláním předvést nejlepší výkon, ale na medaili jsem nepomýšlel ani ve snu," řekl jedenadvacetiletý lyžař, který na třetí příčku odsunul Giorga Roccu. Ten získal pro Itálii jedinou medaili v mužských závodech na tomto šampionátu.

Až pod stupni vítězů skončili Rakušané, kteří si dělali ambice na příčky nejvyšší, ale skončili bez medaile stejně jako v kombinaci. Benjamin Raich a Manfred Pranger sice po prvním kole byli na druhé a třetí příčce, ve druhém kole je však vynikající výkony soupeřů odsunuly o dvě místa níže.

Hned v prvním kole vypadla největší rakouská naděje Rainer Schönfelder, stejný osud potkal i obhájce titulu Maria Matta a dalšího Rakušana Heinze Schilcheggera.

Třetí zlatou medaili na šampionátu nezískal ani americký favorit Bode Miller. Ten velkou část prvního kola odjel bez jedné hůlky, a do druhé části závodu tak vstupoval až z osmého místa.

Ve druhém kole se sice snažil svou typickou agresivní jízdou ztrátu smazat, ale na lepší než šestou příčku to nestačilo. "V prvním kole jsem nabral příliš velkou ztrátu. Sice jsem dnes medaili nezískal, ale rozhodně si nemohu stěžovat," řekl Američan.

Nejlepší z českých reprezentantů Stanley Hayer ztratil na vítězného Kosteliče 2,46 vteřiny a skončil čtyřiadvacátý. O pět příček níže se umístil Tomáš Kraus, jehož ztráta dosáhla 3,99 vteřiny. Zbylí čeští zástupci závod nedokončili, Martin Vráblík vypadl v prvním a Ondřej Bank ve druhém kole.

Výsledky slalomu mužů: 1. Ivica Kostelic (Chor) 1.40.66, 2. Silvan Zurbriggen (Švýc) 1:40.99, 3. Giorgio Rocca (It) 1:41.02, 4. Benjamin Raich (Rak) 1:41.12, 5. Manfred Pranger (Rak) 1:41.25, 6. Bode Miller (USA) 1:41.54, 7. Hans-Petter Buraas (Nor) 1:41.77, 8. Kalle Palander (Fin) 1:41.90, 9. Tom Stiansen 1:42.11, 10. Kjetil Andre Aamodt (oba Nor) 1:42.27, ... 24. Stanley Hayer (ČR) 1:43.12,  29. Tomáš Kraus 1:44,65, Ondřej Bank a Martin Vráblík (všichni ČR) závod nedokončili.

 

Ivica Kostelič (vlevo) se raduje se svou sestrou Janicou z vítězství ve slalomu SP.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž