Korunní princezna bílé stopy má zlato

  • 3
Val di Fiemme - Kristina Šmigunová už dvakrát na mistrovství světa v klasickém lyžování sledovala Norku Skariovou, jak pár metrů před ní projíždí cílem a raduje se ze zlaté medaile. Do skiduatlonu 2x5 kilometrů královna letošní bílé stopy nenastoupila. Šmigunová její neúčasti naplno využila a ve strhujícím finiši si dobruslila pro první mistrovský titul kariéry. "Jsem šťastná. Děkuji svému týmu a fanouškům," zavýskala směrem k hlučné estonské skupince. Zlatou medaili si Šmigunová nadělila den před svými šestadvacátými narozeninami.Balatková nemohla najít lyže

Po závodě šokovala prohlášením, že se jí skiatlon vůbec nelíbí. "Pro malé týmy je strašně obtížné připravovat a testovat lyže na klasiku a bruslení najednou a
trénovat výměnu lyží a hůlek. Jsem ve skiatlonu mistryní světa, ale doufám, že se to jelo naposledy," prohlásila Šmigunová.

O dalším postavení na stupních vítězů rozhodovali videorozhodčí. Po pěti minutách bylo jasno. O několik milimetrů získala stříbro Němka Sachenbacherová, bronz zůstal Savjalové z Ruska.

Němka Sachenbacherová jela skiatlon na rozjezd před svou hlavní disciplínou, kterou má být středeční sprint. "Medaile, to je zázrak. Na to jsem ani nepomyslela a je mi jedno, jestli je stříbrná nebo bronzová," smála se běžkyně z Reit im Winklu. Svoji druhou bronzovou medaili na MS získala Savjalovová. "Ráno jsem byla unavená, ale rozjela jsem se a jsem ráda," řekla Ruska.

Skiduatlon je na světovém šampionátu novinkou. Lyžařky si ho vyzkoušeli zatím jen dvakrát, v závodech Světového poháru. Skládá se z běhu na 5 kilometrů klasickou technikou, následným přezouváním lyží a běhu na dalších 5 km volně.

Favorizovaná Skariová, jež v Itálii oba dosavadní závody žen vyhrála, se z premiéry skiatlonu krátce před startem odhlásila. Norští funkcionáři její neúčast vysvětlili průjmem a žaludečními problémy.

Do závodu neodstartovala ani Finka Kaisa Varisová, která úvodní dva závody zmeškala kvůli zvýšené hladině hemoglobinu při pondělním dopingovém testu. Dnes už sice po povinné pětidenní pauze mohla závodit, kvůli nachlazení se ale omluvila.

Nejlepší umístění z trojice českých reprezentantek dnes vybojovala Helena Balatková, která s více než minutovým odstupem doběhla na 33. místě. Ivana Janečková obsadila 47. příčku a další mladá závodnice Petra Markelová skončila padesátá.

MS v klasickém lyžování, duatlon žen na 2x5 km:
1. Šmigunová (Est.) 26:38,4 min., 2. Sachenbacherová (Něm.) 0,6, 3. Savjalovová (Rus.) -0,6, 4. Pedersenová (Nor.) -1,1, 5. Paruzziová (It.) -1,2, 6. Scottová (Kan.) -1,5, 7. Burukinová (Rus.) -2,9, 8. Nagejkinová (Běl.) -5,1, 9. Ševčenková (Ukr.) -
9,7, 10. Majdičová (Slovin.) -12,5, ...33. Balatková -1:07,2, 47. Janečková -2:36,5, 40. Markelová (všechny ČR) -2:51,6.

POŘADÍ ZAMÍ PODLE MEDAILÍ

Kristina Šmigunová ukazuje fotografům své tři medaile, které získala na šampionátu ve Vald di Fiemme.

Estonka Kristina Šmigunová (vpravo) vede balík závodnic v závodě 2x5 kilometrů na MS ve Val di Fiemme.

Estonka Šmigunová se na MS v klasickém lyžování raduje po zisku prvního titulu mistryně světa kariéry.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž