Klaus fandil a popichoval premiéra

  • 4
Nové Město na Moravě - Lyžaři, hokejisté, politici. Širokou paletu osobností přivábil lesk Zlaté lyže. Když se přiřítila do cílové rovinky Kateřina Neumannová, řičeli nadšením. A když ji za chvíli pronásledovala Marit Björgenová, všichni zmlkli. Až hrozivě, Norka jako by zamrzla. Zato podél trati lidi závodníky rozžhavili, nejen pověstným slivovicovým dechem.

"To bylo úžasné. Lidi jsou tu dobří. Pořád na mě křičeli: Rychle, rychle," říkala třetí Julia Čepalovová. V "esíčkách", na stoupání v hlubokém lese, fandil hokejový bombarďák Milan Hejduk. "Super, moc se mi to líbilo," vykládal nadšeně.

"Ale já bych na běžky nestoupl, to by dopadlo špatně." O kus dál podupával legendární jihlavský obránce Jan Suchý. Až těsně před koncem závodu mužů dorazil z krajské konference sociální demokracie premiér Stanislav Gross. Lidé nepříliš nadšeně zahučeli.

"Mrzí mě, že jsem to nestihl. Poslouchal jsem o Kateřině v rádiu," povídal pak.

To prezident Václav Klaus sledoval celý závod poctivě. "Blahopřál mi - a myslím, že to myslel upřímně," potěšilo Kateřinu Neumannovou.

Chvíli po prvním muži země objala vítězku Leona Konopická, nejčestnější členka jejího fanklubu ze Zadova: "Kačenkóóó," volala na ni zdálky a tekly jí slzy. "Katka je fantastická holka. V pondělí pro ni upeču tak velkou bábovku, že ji nesní," slíbila.

S Klausem poseděla Neumannová i na společném obědě. Podával se uzený losos, kuřecí roláda a zákusek s malinami. Klaus nad maketou plánovaného biatlonového stadionu popichoval Grosse: "Doufám, že to nebude celé platit stát..." Jako by ho rozhodil. Při podvečerním předávání cen na náměstí premiér uklouzl a praštil sebou.

Ani prezident nevydržel až do večerního rautu. "Nepočítal jsem, že bude tolik sněhu, ani jsem si nevzal běžky. Škoda," pokýval hlavou. Ty, které mu loni darovala Neumannová, vyzkoušel dvakrát.

"Ale na sjezdovkách už jsem byl tuhle zimu víckrát, než si dovedete představit." Zábavu tak odstartoval druhý muž ve státě Přemysl Sobotka, předseda Senátu. Až po přípitku dorazil Stanislav Henych, medailista z mistrovství světa ve Falunu 1974.

"Měli jsme na Mísečkách závody dětí. Copak jsem je mohl opustit?" Ale spát se šlo brzy, vždyť v neděli čekal ještě sprint. "Žádná oslava. Mám práci," tvrdil Ulf Olsson, servisman Neumannové, v zástěře od vosků okolo pasu.

SPOLEČNÝ OBĚD. Po vítězství na Zlaté lyži zašla Kateřina Neumannová na společný oběd s Václavem Klausem a dalšími politiky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž