Kateřina Razýmová běží sprint dvojic na mistrovství světa v Oberstdorfu.

Kateřina Razýmová běží sprint dvojic na mistrovství světa v Oberstdorfu. | foto: Czech-Ski/Bóša

Měla být největší nadějí běžců v Pekingu. Nebude. Razýmová je těhotná

  • 34
V minulé sezoně opakovaně pronikala do širší světové špičky, mohla se pochlubit i 10. místem na Tour de Ski nebo 5. místem v závodě Světového poháru v Ruce. V únoru 2022 se měla Kateřina Razýmová stát první dámou české reprezentace běžců na lyžích na hrách v Pekingu a atakovat tam první desítku. Ale namísto komplikované cesty do Číny bude zažívat úplně jiné - a příjemné - starosti.

Letní příprava ještě probíhala podle plánu, právě s vidinou her v Pekingu. Ale pak se stalo něco, co veškeré její plány zásadně změnilo.

„V průběhu září jsem se cítila nepřiměřeně unavená a na konci září zjistila, že jsem těhotná. Pořád jde o poměrně ranou fázi těhotenství, nicméně je jasné, že bych sezonu absolvovat nemohla,“ uvedla Kateřina Razýmová pro svazový web.

Miminko se má narodit na přelomu jara a léta. Otcem je manžel a trenér v jedné osobě Vladislav Razým. 

Jen načasování mělo být původně jiné. 

„Miminko jsme plánovali, načasování nám však vzhledem k nadcházející olympijské sezoně úplně nevyšlo. Přesto máme z této novinky obrovskou radost,“ řekla. „Zatím se cítím dobře, a tak v omezené míře ještě pokračuji v tréninku, který mi můj stav umožňuje.“

Je jí 30 let, chystá se vypustit celou nadcházející lyžařskou sezonu, neuvažuje však o ukončení kariéry.

„Sportovní cíle, které jsem si vytyčila pro tuto zimu, zcela jistě nesplním, to je jasné. Ráda bych o ně ale zabojovala v dalším ročníku 2022-2023. Žen, které návrat po mateřské úspěšně zvládly, je ve vrcholovém sportu mnoho. Uvidíme, jak to půjde u mě.“

Předsedovi úseku běžeckých disciplin Aleši Vaňkovi se hned vybavily vzpomínky na největší hvězdu českého běhu na lyžích.

„Podobnou situaci jsem zažil přesně před 19 roky s Kateřinou Neumannovou, které mateřství následně přineslo největší úspěchy v její kariéře,“ připomněl olympijskou vítězku z Turína 2006. „Přeji Kateřině Razýmové, aby šla ve sportovních šlépějích své jmenovkyně.“

Po těhotenství se vracela na scénu také další z úspěšných běžkyň na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová, pátá z třicítky na hrách v Soči 2014. Ale coby matka už upřednostňovala před běžeckým lyžováním atletický maratón, v němž se propracovala až k bronzové medaili z mistrovství Evropy v Berlíně 2018.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž