Momentka z Jizerské padesátky 2013

Momentka z Jizerské padesátky 2013 | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Jizerskou padesátku už nic neohrozí. Chystají se tisíce amatérů i hvězdy

  • 5
Tratě Jizerské padesátky jsou kompletně pod sněhem. Nadšení lyžaři i elitní profesionálové se představí v Bedřichově už o víkendu. Hlavní závod se jede v neděli.

V Bedřichově a okolí finišují přípravy na 48. ročník Jizerské padesátky. Jedna z největších sportovních událostí v Libereckém kraji letos není ohrožena, sněhu je po teplém rozjezdu zimy nakonec dostatek.

„Máme radost, že se příroda umoudřila a že přišla zima. Celá trať je nyní pod sněhem a přípravy na závod běží naplno,“ uvedl Martin Koucký z organizačního výboru ČEZ Jizerské 50. „Na potenciálních kritických místech - bedřichovském stadionu a úvodních kilometrech trasy - máme nyní okolo 30 centimetrů technického a přírodního sněhu.“

Pořadatelé v úterý uzavřeli on-line registraci, hlavní závod na 50 kilometrů byl téměř vyprodaný. Kapacita je 4 800 běžců, celkově bude během víkendového programu ve stopách závodit bezmála sedm tisíc lidí.

Trať Jizerské 50 je připravená. Pořadatelům pomohlo zlepšené počasí po Vánocích. Už 30. prosince prošly trasy první zatěžkávací zkouškou - běžel se na nich noční závod s čelovkami Night Light Marathon, který vyhrál český reprezentant Dušan Kožíšek.

Jizerská 50 je třetím podnikem prestižního seriálu Swix Ski Classics, který dokázal do světa běžeckých maratonů přitáhnout nejlepší běžce na lyžích. I díky tomu na startu kromě armády amatérských sportovců znovu najdeme i velká jména.

Prvenství z roku 2013 bude v Jizerských horách obhajovat norský běžec Anders Aukland (vloni se závod kvůli špatnému počasí nekonal), k favoritům patří i jeho bratr Jörgen. Oba norští sourozenci vedou aktuální pořadí Ski Classics - Anders je první, Jörgen druhý.

Mezi nejlepší chce opět proniknout i jablonecký „laufař“ Stanislav Řezáč, který v Bedřichově v minulosti třikrát triumfoval, a také český běžec na lyžích číslo jedna Lukáš Bauer, předloni druhý. „Koukám na Jizerku jako cíl nebo jako na výraznější závod. Chci se tam prezentovat a přiblížit se předloňskému druhému místu,“ řekl Bauer agentuře ČTK.

Na členitou trasu mezi Bedřichovem a Jizerkou se vydá i handicapovaný sportovec Jan Tománek, kterého na vozík připoutala srážka s automobilem. Český reprezentant v hand-cyclingu vyslyšel výzvu pořadatelů a ČEZ Jizerskou 50 pojede na monoski, tedy jedné široké lyži.

Závodní program Jizerské 50 zůstává tradiční: program otevře páteční Volkswagen Bedřichovská 30 volným stylem, v sobotu se pojede Intersport Jizerská 25 a víkend vyvrcholí v neděli 11. ledna hlavním závodem na 50 kilometrů klasicky před kamerami České televize. Součástí programu je i závod štafetových týmů, závody pro děti a také slavnostní zahájení s kláním historických lyžníků.

Chybět nebude ani doprovodný program, jehož vrcholem bude sobotní vystoupení slovenské rockové kapely Horkýže Slíže před libereckou radnicí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž