Janda je favoritem Turné čtyř můstků

  • 7
Praha - Kdo je letos největším favoritem tradičního skokanského Turné čtyř můstků? Na rozdíl od loňska, kdy byl favorizován Janne Ahonen, má tentokrát nejlepší kurzy český reprezentant Jakub Janda. Toho s kolegy z týmu Maturou, Mazochem a Hájkem už ve středu v Oberstdorfu čeká kvalifikace na první závod turné.

Mezi horké favority patří s Jandou a Ahonenem i Michael Uhrmann z Německa a švýcarský skokan Andreas Küttel.

Nejlepší závodník může na Turné čtyř můstků vydělat až 108 tisíc eur. Na každém ze čtyř závodů je pro vítěze připraveno 22 000 z padesátitisícové dotace. Celkový šampion navíc získá od pořadatelů Nissan v hodnotě 20 tisíc eur.

Jediným českým vítězem Turné čtyř můstků se stal v roce 1971 legendární Jiří Raška. Sedmadvacetiletý Janda by ho mohl nyní napodobit, formu má. "Kdy jindy, když ne teď," řekl předseda skokanského úseku Leoš Škoda o šancích Jandy na vítězství.

Skokan z Frenštátu se favoritem necítí. "Jsem normální skokan, který má jen více štěstí," opakuje Janda.

Rašku se marně snažili napodobit Pavel Ploc, Jiří Parma, Jaroslav Sakala či František Jež, na vítězství v turné nikdy nedosáhli.

Nejblíže byl Jež, v roce 1990 v konečném hodnocení druhý. "Už jsem se těšil, že se to někomu povede, ale snad to vyjde teď," přál si olympijský vítěz Raška Jandův triumf.

Česká výprava plánuje střežit Jandu na turné jako oko v hlavě, aby měl klid na soustředění a nebyl kolem závodníka shon jako při Světovém poháru v Harrachově.

"Budeme ho chránit, aby měl klid, ale nic zvláštního to nebude," řekl Škoda.

Ahonen se svým loňským třetím triumfem na turné vyrovnal Němci Helmutu Recknagelovi a Björnu Wirkolovi z Norska. Králem Turné je německý fenomén Jens Weissflog, jehož čtyři vítězství zatím nikdo nepřekonal.

"Pokud to někdo může dokázat, pak Ahonen. Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Nezblázním se tedy, když o ten rekord přijdu," řekl Weissflog agentuře SID.

Za svými loňskými výkony ale Ahonen letos zaostává, ve Světovém poháru se zatím vítězství nedočkal. "Uhrmann rozhodně patří k favoritům, Ahonen ale ještě neukázal všechno. Možná doteď jen blafoval a na Turné se předvede ve špičkové formě," řekl bývalý německý skokan Sven Hannawald, který jako jediný při svém vítězství v roce 2002 vyhrál všechny čtyři závody turné.

Čerstvě vyhlášený finský sportovec roku, jenž v domácí anketě porazil například pilota formule 1 Kimiho Räikkönena, je odhodlán o rekord bojovat. "Samozřejmě se pokusím Turné vyhrát. Konkurence je ale extrémně tvrdá," uvedl Ahonen.

Ahonena považují za favorita trenér norských skokanů Fin Mika Kojonkoski i Rakušan Wolfgang Steiert, který vede Rusy. "Turné je strašlivě vyčerpávající. Vepředu budou zkušení závodníci a Ahonen má na takto vysoké úrovni hodně zkušeností," řekl šéf skokanského seriálu FIS Walter Hofer.

Program Turné čtyř můstků
Oberstdorf (Něm.)
Středa (28. prosince): 16:30, kvalifikace,
čtvrtek (29. prosince): 16:30, 1. kolo.
Garmisch-Partenkirchen (Něm.)
Sobota (31. prosince): 13:45 kvalifikace,
neděle (1. ledna): 13:45, 1. kolo.
Innsbruck (Rak.)
Úterý (3. ledna): 13:45, kvalifikace,
středa (4. ledna): 13:45, 1. kolo.
Bischofshofen (Rak.)
Čtvrtek (5. ledna): 16:30, kvalifikace,
pátek (6. ledna): 16:30, 1. kolo.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž