Jak Bajc slavil v Oberstdorfu dvě vítězství

  • 2
Oberstdorf - (Od zvláštní zpravodajky iDNES) - Na věži pro trenéry se ocitl ve zvláštní situaci. Na výsledkové tabuli svítilo: 1. Janda (ČR). A k pokusu byl připraven Slovinec Rok Benkovič. Jeho krajan Vasja Bajc trénuje český národní tým. "Dnes jsem vyhrál dvakrát," radoval se po závodě na středním můstku.

Zlato v závodě na středním můstku na mistrovství světa v Oberstdorfu získal Benkovič, stříbro Janda. "Nemusíme k tomu moc říkat. Výborný výsledek, Jandys si to zasloužil," říkal třiačtyřicetiletý slovinský odborník.

Věřil, že je v silách šestadvacetiletého českého skokana "doletět" na stupně pro nejlepší. I navzdory nemoci, se kterou Janda bojoval před šampionátem. I navzdory tomu, že se letos vůbec poprvé závodilo na středním můstku. "Zvládl to super," pochvaloval si.

Nejdůležitější pro něj bylo "vsugerovat" Jandovi pocit, že může mít vysoké ambice. Budeš určitě do šestého místa, říkal mu. "Měl jsem jen trochu špatný pocit, protože tady na tréninku nebyly stejné. V tréninku byl desátý, čtrnáctý, ale neskákal špatně. Ale myslím, že Jandys tomu před závodem moc nevěřil."

Tlak v závodech Světového poháru už Janda zvládá, v lednu vyhrál závod Světového poháru v Titisee-Neustadtu. Jenže světový šampionát, to je jiná soutěž. "Poprvé byl favoritem. A zvládl to," oddechl si Bajc.

Optimismus do žil prý Jandovi v sobotu vlilo zkušební kolo, v němž předvedl skok dlouhý 96 m. Nervozita se však na můstku Schattenberg dala krájet, když Janda jako sedmý v pořadí po prvním skoku čekal na výsledky posledních šesti skokanů ve druhém kole. Bajc věřil, že se značka "CZE" posune ve výsledcích nahoru.

"Věděl jsem, že Jernej Damjan neskáče jako předtím a Jussilainen nemá formu jako dříve. Počítal jsem, že bude čtvrtý,"přiznal trenér. Jenže pak nezvládl ideálně svůj pokus Janne Ahonen. "Byl nemocný, ztratil dynamiku skoků," popsal problém finského skokana.

O vítězství Benkoviče už neměl pochyb. "Po prvním kole měl velký náskok," netajil radost z úspěchu krajana.

Ačkoli za svého trenérského působení získal se svými svěřenci víc než dvacet medailí z vrcholných akcí, v sobotu měl zvláštní pocit. "Je to jiné... V Japonsku jsme věděli, že jsme favorité a počítali jsme s tím," přiznal.

Když nastoupil před sezonou k českému týmu, dal si cíl: vytáhnout jej na pozice, kam patří. Povedlo se mu to: Janda se vyšvihl mezi absolutní světovou špičku, Matura se v posledních týdnech pravidelně dostává do druhého kola závodů Světového poháru, zlepšil se mladý Mazoch.

"Přišel jsem pracovat, jako trenér dělám své maximum, " řekl. "Ale jak všude na světě, ani váš ani slovinský systém není prefektní.  Mrzí mě, že všichni trenéři nepracují pro český skok. Tady nejde o mně ani o Jandyse," dodal Vasja Bajc."Ale jsme na správné cestě."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž