Lukáš Bauer

Lukáš Bauer - Český běžec na lyžích Lukáš Bauer. | foto: Michal Sváček, MF DNES

O zklamání ze skvělého výsledku

  • 13
Oberstdorf - (Od zvláštní zpravodajky iDNES) - V cíli naštvaně máchl hůlkou. "Mohl jsem ji taky zlomit," smál se Lukáš Bauer. V Oberstdorfu poprvé na mistrovství světa pronikl do první desítky výsledkové listiny, když v závodě na 15 km volnou technikou skončil pátý. Ale bylo mu to málo!

Od medaile vás dělilo 4,4 vteřiny. Kde jste je ztratil?
Ve druhém kole, to jsem jel hodně špatně. Moc mi nepomohlo, že jsem celou dobu neprosto sám a neměl čas s nikým spolupracovat. Ale to se stává.

Zklamala taktika nebo síly?
Síly. ve druhém kole jsem se musel hodně tlačit, abych vůbec střídal levou s pravou.

Kdy se to zlomilo zpátky?
Když se vyjede na horní louku, jsou tam roviny a pak už se jede dolů, to mi hodně pomohlo. Už to nebyl prudký kopec. Jen nevím, kde se tam přiřítil Hofstad, o tom jsem neměl vůbec žádné informace. Až do cílové rovinky jsem si myslel, že to zvrátím na svoji stranu, ale jak jsem se koukl na tabuli, věděl jsem, že to je špatný.

Nepřepálil jste v úvodu závodu tempo?
Myslím, že ne. Snažil jsem se na začátku jet technicky, aby většina síly, co do toho dávám, směřovala dopředu. Hlídal jsem si techniku, lyže jsem měl super. A přišlo mi, že mi to jede hodně rychle, když mi na prvním mezičase nahlásili velmi dobrý čas. Tak jsem si říkal, asi nejedu špatně. A snažil jsem se tím stylem pokračovat dál.

Jsou zdejší tratě opravdu tak náročné?
Nevím, jestli jsou brutální, ale jsou hodně spravedlivé. Byla to hodně těžká trať, jediné místo, kde se možná dalo odpočinout, byl poslední sjezd do cíle. Síly chyběly asi každému.

Máchnutí hůlkou v cíli nebylo gestem spokojenosti. Zlobíte se na sebe?
Jsem trochu zklamaný, i když to byl závod, od kterého jsem zase nic extra neočekával. Ale hned po odstartování jsem věděl, že mám špičkově připravené lyže a po prvním kopci jsem věděl, že to bude dobrý výsledek. Když mi celou dobu hlásili druhé, třetí místo, už jsem tomu začínal věřit. Ale v druhé půlce druhého kola už to bylo hodně špatné.

Páté místo je stejně vaším nejlepším výsledkem na světových šampionátech.
No jo, mně ty mistrovství světa vůbec nevycházely. Je to super výsledek, ale taky trošku zklamání. Při závodě jsem se namlsal. Formu mám a doufám, že si to v ostatních závodech vynahradím.

Třeba v nedělním skiatlonu na 30 km? Ten poslední ve Světovém poháru jste v Pragelatu vyhrál.
Zatím mi to ve skiatlonech vždycky šlo. Ale uvidíme, jak na tom budou lidi, kteří dnes nejeli, jaké budou podmínky a jaké budu mít lyže. Jestli předvedu stejný výkon jako dnes, pak můžu myslet hodně vysoko. Ale je to sport, uvidíme.

Dlouho to vypadalo, že by Česko mohlo v první den šampionátu získat dvě medaile.
No, pomyslel jsem si při závodě, že když jsem to v Umee tak zkazil (Neumannová tam vyhrála závod SP, Bauera diskvalifikovali z 1. místa pro špatné projetí cílového koridoru - pozn. red.), tady by to bylo pěkné. Ale musím ještě trochu zrychlit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž