Čeští skokané na lyžích při tréninku vertikálního výskoku.

Čeští skokané na lyžích při tréninku vertikálního výskoku. | foto: Concept-One

Heslo českých skokanů na lyžích: Zkrať lyže, nebo se vykrm!

  • 3
Někteří skokani si řežou lyže, jiní se vykrmují. Důvod? Podle nových pravidel se totiž o půl bodu zvyšuje Body Mass Index, tedy poměr váhy k délce lyží. Tedy buď se zkracují lyže, nebo přibírá na váze.

Roman Koudelka uřezal skočky o dva centimetry, Jakub Janda o tři centimetry. Jediný Čech - Jan Matura - zůstal na svém, jak s délkou, tak i sváhou.

Naopak Antonín Hájek se rozhodl krmit a zesílit, aby si ponechal stejně dlouhé lyže. "Je to riziko, uvidíme, jak se bude chovat ve vzduchu, jak zvládne rozpohybovat sval na hraně," popsal trenér David Jiroutek pro server czech-ski.com.

"Nastavili jsme délky na ideální váhu asi o 1,5 kila vyšší. Počítáme, že vrchol sezony bude někdy uprostřed, kdy už únavou trochu zhubnou. Pak se jen trochu dojedí," vysvětluje Jiroutek složitou skokanskou strategii.

Všichni mají individuální programy a scházejí se na společná soustředění, to poslední bylo v německém Hinterzartenu. "U Jandyse se snažíme zmenšit véčko a skákat víc na plochách lyží," popisuje kouč asi nejdůležitější technickou proměnu.

V přípravě zůstává sedm skokanů, kteří mají poloviční pracovní úvazek na Dukle Liberec. Pouze Koudelka si udržel celý na ministerstvu vnitra. K tomu patří ještě mladíci z béčka pod vedením Michala Doležala – ten se také speciálně věnuje letci Hájkovi.

Letní Grand Prix na umělé hmotě startuje v polské Wisle 17. července, v Česku se tentokrát nezastaví. "Máme vždycky pět míst a Koudelka nejspíš mnoho závodit nebude," plánuje Jiroutek.

A namísto cest za sněhem na sever by na podzim rád využil ledovou stopu v Klingenthalu. "Abychom na Harrachov byli v nejlepší formě a ne už vydudaní," dodává.

Domácí prosincový supervíkend Světového poháru se třemi závody patří k vrcholům sezony. Z Čerťáku by se měli odrazit do následujícího Turné čtyř můstků a únorového mistrovství světa v letech ve Vikersundu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž