Heebové pomohl k vítězství pád

Park City - Lichtenštejnská lyžařka Birgit Heebová-Batlinerová se ve čtvrtek v Park City poprvé zapsala mezi vítězky Světového poháru. Třicetiletá rodačka z Maurenu během deseti let v seriálu čtyřikrát dosáhla na medailové stupně, jenže tentokrát pokořila všechny soupeřky. Po tolika letech ve Světovém poháru byla ráda, že se konečně dočkala vavřínu. "Několikrát jsem už byla tak blízko, ale asi jsem se dříve zbytečně stresovala," uvažovala.

V tréninku upadla, ale nepříjemný pád prý Heebové-Batlinerové paradoxně pomohl. "Vlastně jsem po něm byla v závodu uvolněnější a klidnější," řekla.

Když v minulosti prorazila mezi medailistky ve Světovém poháru, vždy to bylo v obřím slalomu. V Park City byla před čtyřmi lety třetí, jejím nejlepším výsledkem je předloňské druhé místo z Cortiny. Tehdy ještě závodila pod dívčím jménem Heebová, v paní Batlinerovou se změnila loni v září po svatbě s miliardářem Alexandrem.

Před sezonou změnila lichtenštejnská lyžařka i model přípravy. Více se zaměřila na sílu a teprve v srpnu začala na sněhu. "Zajet na začátku sezony takový výsledek je perfektní. Sjezdovka v Park City se mi hodně zamlouvá," usmívala se.

Letošní první závod v Söldenu po chybě v prvním kole nedokončila, její výkony v tréninku prý ale naznačovaly velké výsledky. Díky Heebové-Batlinerové se ženské lyžování v Lichtenštejnsku dočkalo prvního vítězství po téměř 19 letech; poslední hrdinkou byla v březnu 1984 Hanni Wenzelová.

S druhým místem se musela v Park City spokojit Rakušanka Alexandra Meissnitzerová. Po prvním kole vedla před Heebovou o šest setin, po druhém si soupeřky pořadí vyměnily a mezi nimi byl stejný odstup. Trojnásobná olympijská vítězka Janica Kosteličová skončila třetí.

"Když jsem se ráno vzbudila, bolelo mě v zádech," posteskla si dvacetiletá Chorvatka, která se po srpnové operaci slepého střeva pomaleji dostává do potřebné formy. "První kolo jsem jela opatrně, trenér říkal, ať držím širší stopu. Druhé už bylo mnohem lepší, byla jsem uvolněná a nechala lyže jet. Je to můj nejlepší výsledek v obřím slalomu, takže jsem pyšná," dodala Kosteličová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž