Finka Kuitunenová zaskočila ruské favoritky

L a h t i - Finka Virpi Kuitunenová vybojovala na mistrovství světa v klasickém lyžování v Lahti první zlatou medaili pro pořádající Finsko. Domácí reprezentantka vyhrála kombinační závod složený z běhů na 5 km klasickou technikou a 5 km volným způsobem. Druhá skončila Ruska Larisa Lazutinová před krajankou Olgou Danilovovou. Při neúčasti Kateřiny Neumannové, která kvůli viróze odstoupila těsně před startem, skončila z českých běžkyň nejlépe Kamila Rajdlová na 29. místě. O pět míst za ní cílem proběhla Zuzana Kocumová a Helena Balatková skončila čtyřicátá. Přečtěte si nemoci Neumannové

Čtyřiadvacetiletá Kuitunenová doběhla v klasické pětce druhá těsně za Norkou Bente Skariovou. Hned po startu bruslařské části se do čela dostala Lazutinová, kterou v polovině trati vystřídala Danilovová. Když už se zdálo, že má Danilovová dostatečný náskok, Kuitunenová se na Rusku dotáhla a po vjezdu na stadion se za podpory fanoušků dostala do čela. Cílem už projela neohroženě první. Danilovovou ještě ve finiši o krok předstihla Lazutinová.

"Po první části závodu jsem už myslela na medaili, ale v žádném případě ne na zlatou," řekla první finská mistryně světa v běhu na lyžích po 12 letech. Kuitunenová měla ve druhé části rychlejší lyže než Rusky a získávala ve sjezdech. "Toho jsem plně využila v závěru," uvedla Kuitunenová.

Zvláštní význam má stříbrná medaile pro Lazutinovou. Pětinásobná mistryně světa se málem nedostala na trať, protože šéf ruského svazu ji nechtěl nominovat. Pětatřicetiletá běžkyně už není perspektivní a šanci měly dostat mladé Rusky. "Proto si této medaile velmi vážím," ujistila moskevská rodačka.

V tvářích českých běžkyň příliš spokojenosti nebylo. "Je to průměr," řekla Rajdlová. Kocumová byla zklamaná. "Čekala jsem, že se posunu dopředu, jako vždy," poukázala na fakt, že se po 31. pozici v klasice v bruslení o tři místa propadla.

Ženy, kombinace - 5 km klasicky + 5 km volně
1. Kuitunenová (Fin.) 28:06,1, 2. Lazutinová -2,8, 3. Danilovová (obě Rus.) -3,2, 4. Belmondová (It.) -17,8, 5. Skariová (Nor.) -18,8, 6. Varisová (Fin.) -20,1, 7. Čepalovová - 33,5, 8. Gavriljuková (obě Rus.) -36,7, 9. Jauhoová (Fin.) -44,0, 10. Valbusaová (It.) -1:09,2, ...29. Rajdlová -2:09,5, 34. Kocumová -2:18,4, 40. Balatková (všechny ČR) -2:54,2.

Finka Virpi Kuitunenová si v bruslařské části kombinačního závodu počínala skvěle a nakonec vybojovala titul mistryně světa.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž