Rakouská lyžařka Anna Fenningerová s malým křišťálovým glóbem za celkové...

Rakouská lyžařka Anna Fenningerová s malým křišťálovým glóbem za celkové prvenství v obřím slalomu Světového poháru. | foto: AP

Lyžařská jednička Fenningerová se zranila a zmešká celou sezonu

  • 16
Nejlepší alpská lyžařka současnosti Rakušanka Anna Fenningerová si při pádu vážně poranila koleno a přijde o celou sezonu, která začne v sobotu. Vítězka posledních dvou ročníků Světového poháru se zranila při tréninku v Söldenu na úvodní obří slalom seriálu. Ihned se podrobila operaci a čeká ji minimálně devítiměsíční pauza.

Před rokem v Söldenu vykročila šestadvacetiletá Fenningerová triumfem za druhým velkým křišťálovým glóbem, na stejném ledovci se dnes připravila o celou zimu. Při pádu si v pravém koleně utrhla přední zkřížený i postranní vaz, patelární šlachu a vnitřní i vnější meniskus.

„Je to velmi těžké, ale ne to úplně nejtěžší představitelné zranění z lyžování,“ citovala agentura APA chirurga Christiana Hosera, který lyžařku operoval na soukromé klinice Hochrum u Innsbrucku poté, co ji ze svahu dopravil do nemocnice vrtulník. „Je to zranění, při kterém je naděje a reálná šance, že se bude moci vrátit k lyžování,“ dodal.

Z posledních dvou sezon Světového poháru má Fenningerová i dva malé glóby právě za obří slalom, je dvojnásobnou mistryní světa z únorového šampionátu v Beaver Creeku a ze Soči má olympijské zlato a stříbro. Problémy s kolenem měla už během letní přípravy. Tak vážné zranění ji však potkalo poprvé v kariéře.

Ženské sjezdové lyžování přišlo ještě před startem sezony o druhou hvězdu. Už v květnu oznámila Slovinka Tina Mazeová minimálně roční pauzu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž